Την εκτίμηση ότι παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εκφράζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου Επιχειρήσεων, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Την εκτίμηση ότι παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εκφράζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου Επιχειρήσεων, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Η άποψή μου και η άποψη άλλων (επιχειρηματιών) είναι ότι η χώρα διατρέχει (ακόμη) πραγματικό κίνδυνο ενός Grexit», υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε την αίσθηση της εθνικά επείγουσας ανάγκης, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τους F.T., ο κ. Μυτιληναίος επέστησε την προσοχή στην επικείμενη αναδιάταξη του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, που έχει πληγεί από την ύφεση, με χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν εκκαθάριση, όταν οι εγχώριες τράπεζες ξεκαθαρίσουν τελικά τα χαρτοφυλάκια δανείων τους, κάτι που αποτελεί όρο για την ανακεφαλαιοποίησή τους με τη βοήθεια της Ε.Ε.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανόν το μεγαλύτερο θέμα της οικονομίας αυτή την ώρα. Πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν», υποστηρίζει ο επιχειρηματίας.
Ο κ. Μυτιληναίος, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλείται τη θετική άποψη που κυκλοφορεί στην Αθήνα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους πιστωτές, οι οποίοι έχουν ζητήσει απ' αυτόν μεταρρυθμίσεις έναντι χρηματοδότησης.
«Θα υπάρξει μία καλή αξιολόγηση (της προόδου αναφορικά με τα μέτρα του προγράμματος) από τους πιστωτές, και η κυβέρνηση θέλει τόσο πολύ την εξουσία, ώστε θα κάνει όποιες μεταρρυθμίσεις χρειαστεί για να καταλήξει σε μία επιτυχή αξιολόγηση», δήλωσε ο επιχειρηματίας, προσθέτοντας: «Και αν η αξιολόγηση είναι εντάξει, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα γίνουν πιο χαλαροί, η κατανόηση μεταξύ των νέων πιστωτών και της κυβέρνησης θα βελτιωθεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει και αυτό θα φέρει πίσω τις τραπεζικές καταθέσεις και νέο χρήμα και θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας».
Αναφορικά με το ζήτημα των τραπεζών σημειώνει: «Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ σε μία οικονομία που ήδη αποδιαρθρώνεται. Τι θα γίνει με τις εταιρείες που θα αποτύχουν; Πού θα βρουν εργασία όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα χάσουν τις δουλειές τους; Κάποιες εταιρείες δεν είναι εντελώς νεκρές, αλλά άλλες θα πεθάνουν», προειδοποιεί.
Ο επιχειρηματίας σημειώνει ότι ένα βαθύ ξεκαθάρισμα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων δανείων θα δημιουργήσει και επενδυτικές ευκαιρίες για τον ίδιο και άλλους πλούσιους Έλληνες - εφόσον αισθανθούν βέβαιοι ότι η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να επενδύσουν πρώτα, πριν οι ξένοι αποκτήσουν την εμπιστοσύνη για να ακολουθήσουν.
Παρά την πρόσφατη ταλαιπωρία της χώρας, εκτιμά ότι οι Έλληνες έχουν ακόμη 120 δισ. ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, άλλα 50 δισ. ευρώ κάτω από τα στρώματα και επιπλέον 100 δισ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. «Εάν οι Έλληνες είναι έτοιμοι και θέλουν να επενδύσουν κάποια από αυτά», λέει, «έχετε καμία αμφιβολία ότι οι ξένοι θα ακολουθήσουν»;
Πηγή: ΑΜΠΕ