Ολιγόλογη και χωρίς καμία αναφορά στα κριτήρια επιλογής των νησιών στα οποία αυξάνεται από αύριο ο ΦΠΑ είναι η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ.
Ολιγόλογη και χωρίς καμία αναφορά στα κριτήρια επιλογής των νησιών στα οποία αυξάνεται από αύριο ο ΦΠΑ είναι η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ.
Το μόνο που αναφέρει η απόφαση είναι ότι «η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως ισχύει, από 1ης Οκτωβρίου 2015 εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου: Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος Σκιάθος».
Την απόφαση υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πλέον από αύριο Πέμτπη στα συγκεκριμένα νησιά θα ισχύουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.
Όπως σχολίαζε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών «είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα».
Χαρακτήριζε δε βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλού τομείς τα προβλήματα των νησιών.
Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, το ΥΠΟΙΚ, παραπέποντας και στη συμφωνία σημείωνε:
1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.
2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.
3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017).
Υπενθυμίζεται ότι τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα.
Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.