Τη θέση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές αν γινόταν μία συμφωνία με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους τους επόμενους μήνες εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. Στην ίδια συνέντευξη, προειδοποιεί ότι η προσφυγική κρίση συνιστά απειλή για τις προσπάθειες ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Τη θέση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές αν γινόταν μία συμφωνία με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους τους επόμενους μήνες εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. Στην ίδια συνέντευξη, προειδοποίησε ότι η προσφυγική κρίση συνιστά απειλή για τις προσπάθειες ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
«Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας. «Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της».
Αναφερόμενος στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου με τους εταίρους, ο Πρωθυπουργός λέει στην εφημερίδα ότι «για πρώτη φορά υπάρχει μια ρεαλιστική προσέγγιση: η προσαρμογή είναι ηπιότερη».
Για το προσφυγικό σημειώνει ότι στόχος είναι, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους τα χρήματα που η Ελλάδα δαπανά να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.
Ο κ. Τσίπρας καλεί για άλλη μία φορά την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει την αλληλεγγύη της. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η ενωμένη Ευρώπη κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, αλλά αν τώρα χτίσουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν με τους πιστωτές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι περίμενε πως θα ήταν δύσκολες, όμως δεν περίμενε την προσπάθεια, όπως είπε, ακραίων συντηρητικών δυνάμεων εντός της Ευρώπης να σπρώξουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη.
Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορούσα να πιστεύψω ότι ο κ. Σόιμπλε ήθελε μία διαίρεση στην Ευρώπη, όμως τελικά το ήθελε» είπε και πρόσθεσε ότι έχει μια σχέση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Πηγή: WSJ