Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 14:33

Καταγγελία βενζινοπωλών για διάθεση καυσίμων σε αυξημένες τιμές

Τη διάθεση καυσίμων παλαιών προδιαγραφών σε νέες αυξημένες τιμές κατά το πρώτο δίμηνο του 2005, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Δημήτρης Μακρυβέλιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας για την παρουσίαση του Συστήματος Πιστοποίησης της καταλληλότητας των υγρών καυσίμων.

Όπως είπε ο κ. Μακρυβέλιος, στις αρχές του 2005 διατέθηκαν στην αγορά περίπου 2 εκατ. λίτρα υγρών καυσίμων με προδιαγραφές 2004 και σε τιμή υψηλότερη κατά 2 με 4 λεπτά το λίτρο και στη συνέχεια από ελέγχους τους οποίους διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές, εντοπίσθηκαν 12 πρατηριούχοι να παρατυπούν.

Σε βάρος τους επιβλήθηκαν αυστηρά πρόστιμα τη στιγμή κατά την οποία από τις εκθέσεις ελέγχου των ΚΕΔΑΚ προέκυπτε ότι την ευθύνη για ό,τι συνέβη, την έφεραν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυβέλιο, για το θέμα αυτό το Δεκέμβριο του 2004 υπήρξε άτυπη συμφωνία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων για τη μη διενέργεια ελέγχων, χωρίς ωστόσο κανείς να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Από την πλευρά του ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων των ΕΛΠΕ, ¶γγελος Στράνης, δήλωσε ότι ο όμιλος παρέδιδε καύσιμα με τις νέες προδιαγραφές πολύ πριν την 1η Ιανουαρίου 2005.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, οι βενζινοπώλες προχωρούν σε εθελοντική πιστοποίηση της καταλληλότητας των υγρών καυσίμων, στοχεύοντας στον περιορισμό της νοθείας. Στην προσπάθειά τους αυτή συνεργάζονται με τον διεθνή όμιλο BSI Inspectorate, ο οποίος στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Inspectorate Hellas από το 1988.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η δημιουργία ενός Συστήματος Δειγματοληπτικού Ποιοτικού Ελέγχου των υγρών καυσίμων, αλλά και η καθιέρωση ενός Συστήματος γενικότερης διαχείρισης της Ποιότητας βενζινών και πετρελαίων, το οποίο θα περιλαμβάνει:

- Σωστή δειγματοληψία κατά τις παραλαβές των πρατηριούχων

- Επιτόπιους ελέγχους για προσδιορισμό ιχνηθετών κατά τις παραλαβές

- Τυχαίες δειγματοληψίες τουλάχιστον δέκα φορές το χρόνο και με μέσο όρο ανά πρατήριο τις 12 φορές το χρόνο, καθώς και μέχρι τρεις φορές μυστικές δειγματοληψίες από κάθε πρατήριο που συμμετέχει στο σύστημα

- Ανάλυση όλων των δειγμάτων στο εργαστήριο της εταιρείας για τις βασικές παραμέτρους ποιότητας και ειδικότερα για τις βενζίνες απόσταξη, οκτάνια, οξυγονούχα, βενζόλιο, ΜΤΒΕ και ιχνηθέτη (όπου απαιτείται) και για το ντίζελ, απόσταξη, θείο, σημείο ανάφλεξης, νερό και ιχνηθέτηση (όπου απαιτείται).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, που θα αναλάβει την εφαρμογή του συστήματος πιστοποίησης, η συμμετοχή του κάθε πρατηρίου στο σύστημα θα είναι 120 ευρώ, εφόσον ο πρατηριούχος επιθυμεί μόνο να ελέγχεται δειγματοληπτικά, και συνολικά 200 ευρώ εφόσον επιθυμεί την πλήρη συμμετοχή στο σύστημα, δηλαδή και την υποστήριξή του για τη σωστή δειγματοληψία, αλλά και τους επιτόπιους ελέγχους για προσδιορισμό ιχνηθετών. Οποιος συμμετέχει στο Σύστημα θα αναρτά στο πρατήριό του ειδικό σήμα.

πηγή ΑΠΕ