Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 14:34

EΦΕΤ: Πρόστιμα 143.000 ευρώ σε οκτώ επιχειρήσεις

Εκτεταμένους ελέγχους διενήργησαν κλιμάκια επιθεωρητών του ΕΦΕΤ στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικών ελέγχων που διενεργεί στην αγορά, με στόχο την προστασία του καταναλωτή.

Από τους ελέγχους αυτούς, που διενεργήθηκαν σε όλη την Επικράτεια, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και συνετάχθησαν εκθέσεις ελέγχου στα πρότυπα που επιβάλλει η Ε.Ε. Μετά την αξιολόγηση των εκθέσεων των επιθεωρητών, πλέον της παραπομπής των παραβατών στον αρμόδιο εισαγγελέα, το δ.σ. του ΕΦΕΤ επέβαλε τα ακόλουθα χρηματικά πρόστιμα ανά επιχείρηση :

1. Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ (Βιομηχανία Αλλαντικών – 22Ο χλμ. Ε. Ο. Αθηνών – Λαμίας).

Παράβαση : Βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν στο κεντρικό υποκατάστημα της εταιρείας στη Θέρμη μη ασφαλή τρόφιμα, 8.867 κιλά διαφόρων ειδών κατεψυγμένα αλλαντικά (λουκάνικα, αλλαντικά αέρος, πάριζα κλπ).

Το Δ.Σ. του ΕΦΕΤ εισηγήθηκε πρόστιμο ύψους € 100.000 προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

2. ΧΑΤΖΗΑΡΑΠΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ (Εργαστήριο τροφίμων – Συσκευασία ελαιολάδου – σπορέλαιου,

3Ο χλμ. Ε. Ο. Σερρών – Νιγρίτας).

Παράβαση : Κατά τον επανέλεγχο των υπαλλήλων του ΕΦΕΤ α) η επιχείρηση δεν είχε συμμορφωθεί πλήρως στις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου ως προς την ΚΥΑ 275610/2003 και Καν. (ΕΚ) 1019/2002 β) διέθεσε σε κυκλοφορία δεσμευθέντα είδη κατά παράβαση του άρθρου 30, παρ. 13 του Αγορανομικού Κώδικα (Νομ. Διάταγμα υπ’ αρ. 136 της 30/30 Σεπτ. 1946).

Ύψος προστίμου € 3.000

3. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (Εστιατόριο εντός ξενοδοχείου ΑΚΤΗ

ΠΑΛΛΗΝΗ – Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιθέας – Δήμος Κασσάνδρας).

Παράβαση : Κατά τον τέταρτο έλεγχο των υπαλλήλων του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν ανέλαβε τα προγενέστερα έτη ουσιαστικές προσπάθειες για την προσαρμογή της σε όσα της επισημάνθηκαν και της ζητήθηκαν κατά τους προηγούμενους ελέγχους. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών στις εγκαταστάσεις εστίασης. Παρουσιάζει, επίσης, αποκλίσεις από τους κανόνες υγιεινής, όπως αυτοί ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ύψος προστίμου € 20.000

4. ΒΑΣ. & ΗΛΙΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΟΕ (Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική – Κλάους 54 – Πάτρα).

Παράβαση : Η επιχείρηση, ύστερα από δειγματοληψία που διενεργήθηκε και εργαστηριακό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι διέθετε τρόφιμα μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές και τα πρότυπα καταλληλότητας και κανονικότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική και ειδική νομοθεσία (ΠΔ 56/1995, ΚΥΑ 121/2003).

Ύψος προστίμου € 5.000

5. ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ (Όμιλος Σούπερ Μάρκετ – Κουρτίδου 2 – Κάτω Πατήσια – Αθήνα).

Παράβαση : Η επιχείρηση διέθετε τρόφιμα μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές και τα πρότυπα καταλληλότητας και κανονικότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική και ειδική νομοθεσία (ΠΔ 56/1995, ΚΥΑ 121/2003). Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η σύσταση των λιπαρών οξέων δεν αντιστοιχεί σε αυτή του σογιέλαιου αλλά περιέχει ηλιέλαιο σε ποσοστό 97,5% (Κώδικας Τροφίμων και Ποτών άρθρο 173 παράρτημα 2).

Ύψος προστίμου € 5.000

6. ΚΟΡΕ ΑΕ (Τυποποιητήριο ελαίου – σπορελαίου – Οριζομύλων 16 – Αιγάλεω).

Παράβαση : Η επιχείρηση διέθετε τρόφιμα μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές και τα πρότυπα καταλληλότητας και κανονικότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική και ειδική νομοθεσία (ΠΔ 56/1995, ΚΥΑ 121/2003). Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η σύσταση των λιπαρών οξέων δεν αντιστοιχεί σε αυτή του σογιέλαιου αλλά περιέχει ηλιέλαιο σε ποσοστό 97,5% (Κώδικας Τροφίμων και Ποτών άρθρο 173 παράρτημα 2).

Ύψος προστίμου € 5.000

7. Φ. ΖΑΜΠΟΥΡΑ – Β. ΜΟΣΙΟΣ ΟΕ (Αρτοποιείο – ¶νθιμου Γαζή 10 – Λάρισα).

Παράβαση : Η επιχείρηση εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής με συνέπεια τη διακινδύνευση της ασφάλειας των τροφίμων και της Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι :

• Η επιχείρηση είχε διασκορπίσει ποντικοφάρμακο κάτω από τις παλέτες αποθήκευσης των αλεύρων εντός του χώρου παραγωγής του άρτου, χωρίς να έχει γίνει καθαρισμός και απολύμανση.

• Η επιχείρηση δεν τηρούσε αρχείο προσωπικού, αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης, αρχείο καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων και φάκελο με συμπληρωμένους τους πίνακες θερμοκρασιών των ψυγείων.

• Η επιχείρηση βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο καθαριότητας.

Ύψος προστίμου € 3.000

8. ΝΟΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Εργ. Παρασκευής γλυκών και Τυποποίηση μελιού – Φαρκαδώνα – Τρίκαλα).

Παράβαση : Η επιχείρηση εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής με συνέπεια τη διακινδύνευση της ασφάλειας των τροφίμων και της Δημόσιας Υγείας.

Ύψος προστίμου € 2.000

Ο ΕΦΕΤ με αφορμή τα πρόστιμα που επεβλήθησαν επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι το πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων θα συνεχιστεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, σε όλη την Επικράτεια και καλεί το σύνολο των επιχειρήσεων να τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία.