Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 09:55

Market Beat: Η ασάφεια για το μέλλον των τραπεζικών ΑΜΚ κρατά τους όγκους χαμηλά και προβληματίζει

Οι κυρίαρχοι παράγοντες του ΧΑ είναι ξένοι θεσμικοί, που έχουν αποδεχθεί πως διαχειρίζονται κεφάλαια σε μια αγορά που οι εταιρικοί και οι κλαδικοί κίνδυνοι είναι ελαφρότατοι έναντι του κινδύνου που συνδέεται με τη χώρα. Και όποτε το country risk φθάνει σε επίπεδα άνω των ορίων ψυχραιμίας που διαθέτουν, ρευστοποιούν επιθετικά, αδιαφορώντας για το μέγεθος της νευρικότητας που κλονίζει την αξιοπιστία της αγοράς. Πολλοί αναφέρονται στα επίπεδα που βρέθηκαν οι δείκτες  στις 26 Ιουνίου, συγκρίνοντας με τις μεταβολές των μετοχών ως σήμερα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι κυρίαρχοι παράγοντες του ΧΑ είναι ξένοι θεσμικοί, που έχουν αποδεχθεί πως διαχειρίζονται κεφάλαια σε μια αγορά που οι εταιρικοί και οι κλαδικοί κίνδυνοι είναι ελαφρότατοι έναντι του κινδύνου που συνδέεται με τη χώρα. Και όποτε το country risk φθάνει σε επίπεδα άνω των ορίων ψυχραιμίας που διαθέτουν, ρευστοποιούν επιθετικά, αδιαφορώντας για το μέγεθος της νευρικότητας που κλονίζει την αξιοπιστία της αγοράς. Πολλοί αναφέρονται στα επίπεδα που βρέθηκαν οι δείκτες  στις 26 Ιουνίου, συγκρίνοντας με τις μεταβολές των μετοχών ως σήμερα. Θυμίζουμε λοιπόν πως πριν να κορυφώσουν οι τιμές στο τέλος Ιουνίου, προεξοφλώντας (κακώς όπως αποδείχθηκε) συμφωνία στις 30 Ιουνίου, στις 18 Ιουνίου, μετά από δηλώσεις για αδιέξοδο στην συμφωνία, ο ΓΔ έπιασε τις 651,78 μονάδες και ο 25άρης τις 196,83. Δηλαδή πολύ κοντά στις τρέχουσες τιμές τους.

Το Grexit τότε απασχολούσε τους πάντες. Ακόμα και η Tζάνετ Γέλεν της Fed υποστήριξε πως «δυστυχώς, Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων» και προειδοποίησε πως η μη συμφωνία θα έχει επιδράσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές. «Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν φαινόμενα διάχυσης ακόμη και στην αμερικανική οικονομία» συμπλήρωσε. Από τις 18, που οι δείκτες έφθασαν, κατηφορίζοντας, στα επίπεδα που είναι τώρα, που ανεβαίνουν μετά από την παρεμβολή δύο νεότερων πυθμένων, είχαμε: Τα capital control, την συμφωνία Τσίπρα δανειστών τον Ιούλιο με την αγορά σε αργία, την ψήφιση του τρίτου μνημονίου με πλειοψηφία που έδειχνε προς εκλογές με την αγορά σε λειτουργία και την εξαγγελία εκλογών και ανάδειξη κυβέρνησης από τα ίδια κόμματα.       

Το ταμπλό λοιπόν πιθανά λέει: Όσο το Grexit «παίζει» ως ενδεχόμενο, με πιθανότητες άνω ενός ορίου που έχει περιληφθεί στα μοντέλα των ξένων θεσμικών, φρέσκο χρήμα δεν μπαίνει. Το country risk θα μειωθεί μέσα από χειροπιαστά δεδομένα και όχι από τη διακήρυξη προθέσεων και αυτά θα προκύψουν κατόπιν διεξαγωγής των αναγκαίων ελέγχων, που θα γίνουν από ανεξάρτητους προς τους Έλληνες φορείς. Μπορεί τα πισωγυρίσματα να είναι ανεκτά από μια κουρασμένη από την κατρακύλα του βιοτικού επιπέδου κοινωνία. Αλλά οι επαγγελματίες επενδυτές που έδειξαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και είδαν να καίγονται, στις τράπεζες κύρια, τα κεφάλαιά τους, θα φυσάνε… και το γιαούρτι.

Οι Τράπεζες πάνε για νέα παράταση στην δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων 6μήνου, με πιθανότερο πέρας της νέας προθεσμίας το τέλος Οκτωβρίου. Έως την Τετάρτη το απόγευμα αναμένονται οι "χρωστούμενοι" ισολογισμοί χρήσης των Jumbo (Δευτέρα 28, μετά το κλείσιμο), Νακας, CPI, EBZ, Τεξαπρέτ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Επίλεκτος, Diversa και της Βιοχάλκο που λόγω διαφορετικής έδρας δημοσιεύει με ένα μήνα διαφορά από τις άλλες εισηγμένες. Η ερχόμενη Τετάρτη τέλος σηματοδοτεί και το τέλος της προθεσμίας απαγόρευσης του 'short selling' από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Μπορεί το τέλος της εβδομάδας να περιλάμβανε πολλά ανοδικά κλεισίματα στα διεθνή χρηματιστήρια, μπορεί επίσης να σταμάτησε η κατηφόρα στην τιμή του πετρελαίου, αλλά η εβδομάδα συνολικά ήταν γεμάτη από ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχικές αξίες παγκόσμια. Απογοήτευση και αγανάκτηση προκάλεσε η απόφαση της Fed να μην ξεκινήσει την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων την ώρα που η αγορές περίμεναν και κυρίως, είχαν ήδη προετοιμάσει την υποδοχή της.

Ανησυχία γέννησε η εικόνα των στοιχείων από την ανάπτυξη στην Κίνα, την επιβράδυνση της οποίας επίσης έχουν συμπεριλάβει στην διαμόρφωση της στρατηγικής τους οι επενδυτές. Εκτιμούμε ωστόσο πως η εμφάνιση του Κινέζου ηγέτη στις ΗΠΑ θα καθησυχάσει τους επενδυτές, αν φανεί ότι η προσγείωση των ρυθμών θα γίνει μεν αλλά θα είναι ομαλή καθώς οι ιθύνοντες έχουν τη βούληση να συμβάλλουν σε αυτό. Αλλά και η απογοήτευση θα είναι περαστική κατά την εκτίμησή μας, αν και είναι δίκαιο να υπάρχει. Το να κυριαρχούν όμως στον ξένο τύπο αναφορές για επερχόμενη καταιγίδα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, δεν είναι μέσα στις δικές μας απόψεις αλλά συμβαίνει. Δικαιολογούνται ωστόσο ως ξεσπάσματα των μονίμως, από το 2009 και μετά, χωρίς επιβεβαίωση αναλυτών των «αρκούδων» της αγοράς.

«Η αγορά προετοιμάζεται για μια άσχημη ανατροπή» ειδοποιεί το Investors Business Daily, «Οι μετοχές κατρακυλούν οδηγημένες στο χειρότερό τους τρίμηνο σε βάθος τεσσάρων ετών από το κομφούζιο  που προκάλεσε η Fed» τιτλοφορείται άρθρο του Bloomberg, «Το bear market ξεκίνησε» φωνάζει ο Kirk Spano του MarketWatch, «Ο δείκτης απληστίας και φόβου έχει σταματήσει στον υπερβολικό φόβο». Τον χρησιμοποιεί το CNN  και ειδοποιούσε για αυτό. Από το Business Insider ο Murray Gunn, επικεφαλής στο τμήμα τεχνικής ανάλυσης στην HSBC Bank, ανέφερε ότι ο Dow ετοιμάζεται για σχηματισμό κεφαλής ώμων που προϊδεάζει για επικείμενη πτώση σε επίπεδα ακόμα και χαμηλότερα των χαμηλών του 2009. Στο Zerohedge o Martin Armstrong διαπιστώνει ότι η κ. Yellen της Fed κληροδότησε έναν εφιάλτη στις αγορές και «Πρόκειται εντός ολίγου να ξεσπάσει κόλαση στα χρηματιστήρια». 

Με το κλίμα που διαφαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί στην επενδυτική βιομηχανία, με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας με την ισχυρότερη δύναμη επέμβασης στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, να μείνει άπρακτη, οι μεταβολές των βασικών δεικτών του πλανήτη είναι δικαιολογημένες.  Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1931,34 μονάδες είχε επίδοση -1,36% και στο 2015 -7,24%, διατηρώντας σημαντική αρνητική απόδοση. Ενώ ο Dow έπεσε -0,43% και πλέον αποδίδει -9,30% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -1,75% με επίδοση -5,51% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, βούτηξε -3,49%, με επίδοση έτους -6,80%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή -2,92%, πέρασε και αυτός σε απώλειες για το 2015 -2,17%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά +0,56% στα 1145,50 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -1,05% και η ετήσια επίδοσή του είναι +2,46%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούτηξε -2,30%, με αρνητική πλέον και αυτός απόδοση το 2015 -1,19% και ο CAC  ακολούθησε με -1,22% και απόδοση φέτος +5,54%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κατηφόρησε -3,49% και στο τρέχον έτος υποχωρεί πλέον -7,39%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -0,82% και στο 2015 κερδίζει 12,24%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -5,15%, με απώλειες το τρέχον έτος -10,35%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με -2,59%, το 2015 χάνει πλέον -1,65%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -2,66% με επίδοση για φέτος +1,42%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έχασε -1,36%, και στο 2015 αποδίδει -5,95%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βούλιαξε -3,35% και το 2015 υποχωρεί -10,25%.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προφανώς ήταν σύμφωνη με τις σημαντικότερες διεθνείς αρχές, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, που την προέτρεψαν να μην προχωρήσει, για το φόβο της επιδείνωσης της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές. Οι αντίδραση των επενδυτών ήταν να πιέσουν αποφασιστικά τις μετοχές των ΗΠΑ και να αποτυπώσουν στα χρηματιστήριά τους την ανακούφισή τους για την «νίκη» των αναδυόμενων αγορών.  Μετά από αυτά, ο Dr Ed Yardeni παρατηρούσε: «Η Πρόεδρος Yellen φαίνεται να χάνει το χάρισμά της να έχει άμεση επαφή με τους αγοραίους, επειδή φαίνεται λιγοστεύει η επαφή της με την πραγματικότητα. Η αξιοπιστία της, δέχθηκε χτυπήματα, καθώς το μήνυμα της Fed γίνεται όλο και πιο ασαφές. Υπάρχουν τα ερωτήματα:

  • Εξακολουθεί η Fed να εξαρτά τις αποφάσεις της από τα δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ;
  • Ή μήπως η νομισματική πολιτική εξαρτάται από το πώς η πρόεδρος και οι σύμμαχοί της στην FOMC επιλέγουν να ερμηνεύουν τα δεδομένα;
  • Είναι τώρα πλέον η πολιτική της Fed εξαρτημένη από την απόδοση των ξένων χρηματοπιστωτικών αγορών και των οικονομιών;
  • Είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα τώρα μια τρίτη καταστατική δέσμευση, εκτός από την ανεργία και τον πληθωρισμό;
  • Η δε πτώση του πληθωρισμού εξακολουθεί να οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, ή όχι;

Στο τέλος της βδομάδας αρκετοί επενδυτές αισιοδόξησαν σχετικά με την κερδοφορία των πολυεθνικών εταιριών. Η ΝΙΚΕ εξέπληξε θετικά με την κερδοφορία της, που αυξήθηκε πάνω από τις προσδοκίες, μετά την επιτυχή εξάπλωση της στην Κίνα. «Αν η οικονομία της Κίνας καταρρέει, κανένας δεν το είπε στην ΝΙΚΕ» ήταν τίτλος άρθρου στο Forbes.  Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, αν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βαρύτατη απώλεια για την εβδομάδα μετά από την πανωλεθρία στην δοκιμή εκπομπών ρύπων οχημάτων της Volkswagen και από νέες ενδείξεις επιβράδυνσης στην Κίνα. Οι συναλλαγές δείχνουν ότι οι αγορές προεξοφλουν κορύφωση της ρευστότητας και υψηλότερα επιτόκια σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch

Τα μετρητά φέτος ίσως ξεπεράσουν σε απόδοση τις μετοχές και τα ομόλογα, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1990. Από την αρχή του έτους ως σήμερα οι ετήσιες αποδόσεις είναι αρνητικές -6% για τις μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα και αρνητικές -2,9% για τα κρατικά ομόλογα παγκόσμια. Το δολάριο είναι ψηλότερα 6% και τα εμπορεύματα είναι κάτω κατά -17%, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα (το cash) είναι επίπεδα, σταθερά.

ΧΑ

Η αγορά μετοχών της Αθήνας μετά τις εκλογές κινήθηκε καθοδικά με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις οποίες τις απώλειες των βασικών δεικτών, σε μεγάλο ποσοστό, δημιουργούσαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Η τελευταία ήταν ανοδική με οδηγό πάλι τον τραπεζικό κλάδο. Για αυτό οι εγχώριοι αναλυτές δεν την χαρακτήρισαν αυθεντική αντίδραση, λόγω εμφάνισης αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά απαραίτητο rebound για στατιστικούς λόγους. Η ροή των ειδήσεων δεν περιλάμβανε από το εσωτερικό κάτι που θα δικαιολογούσε την επιμονή στις πιέσεις επί των τραπεζών του 25άρη, παρά μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα. Ήταν το δεύτερο από τα «καλά σενάρια» των θεσμικών του εξωτερικού.

Το πρώτο ήταν να φέρει η κάλπη κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας  των δυνάμεων που τον Αύγουστο ψήφισαν στο κοινοβούλιο το τρίτο μνημόνιο. Τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα όμως, επέτρεψαν σε εκείνα που σχημάτισαν την κυβέρνηση του Ιανουαρίου, να διαμορφώσουν κυβερνητική πλειονοψηφία. Συνεπώς ο συνασπισμός που κυβέρνησε τη χώρα φέτος θα συνεχίσει να την κυβερνά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό ήταν το δεύτερο καλό σενάριο, καθώς η απουσία αλλαγών δεν έφερε κάτι άγνωστο για τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων. Είναι θετικό γεγονός για τις αγορές η απουσία εκπλήξεων από την πολιτική σκηνή. Φυσικά υπήρχε και υπάρχει το πρόγραμμα στήριξης και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που συνεπάγεται το τρίτο μνημόνιο, που θα αποτελέσουν χάρτη της εξέλιξης στην οικονομία και πυξίδα  για τον έλεγχο από τους θεσμικούς.

Αυτοί, από την αρχή της βδομάδας, εστιάστηκαν στις τράπεζες. Από πληροφορίες που διέρρευσαν συμπέραναν, ότι θα εμφανιστούν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης που το ύψος τους φτάνει στο άνω όριο των εκτιμήσεων της ζημίας που υπέστησαν, από τις πολιτικές επιλογές που επέβαλλαν τα capital controls. 

Παράλληλα, έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές διεθνώς και σε αρκετές συνεδριάσεις, η ατμόσφαιρα συναλλαγών επηρεάστηκε από αυτό, ειδικά στην τελευταία ώρα κάθε συνεδρίασης.  Ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν η καθοδική κλιμάκωση του τζίρου που τη Δευτέρα ήταν πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, την Τρίτη 33,7 και την επόμενη 30,5. Για να φθάσει την Παρασκευή στα 17,4 από 23,8 εκατ. ευρώ την Πέμπτη. Ο μέσος τζίρος των πακέτων διαμορφώθηκε στα 1,767 εκατ. ευρώ με τον συνολικό στα 29,3 τη μέρα. Είχαμε απουσία ροής φρέσκου χρήματος και κυκλική εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος σε συνεδριάσεις με μεγάλες απώλειες στα τραπεζικά blue chip, για λόγους εξισορρόπησης μέσω ανόδου μετοχών του 25άρη με υψηλό συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών.

Ο δείκτης των Τραπεζών που την Παρασκευή κέρδισε +6,15% και οδήγησε την μοναδική άνοδο στο ΧΑ, από -2,10% την Πέμπτη, που ήταν η μέρα στην οποία η εξάντληση των πιέσεων έγινε ορατή. Γιατί τις τρεις προηγούμενες μέρες ο δείκτης τους εμφάνισε σταθερό πτωτικό βηματισμό της τάξης του -8,3%! Τα παραπάνω διαμόρφωσαν την κατά -3,21% εβδομαδιαία πτώση του ΓΔ, ενώ ο FTSE25 έχασε -3,73% και ο FTSEM μόλις -1,20%. Την Πέμπτη, είχαν σωρευτεί απώλειες που αναιρούσαν πλήρως την άνοδο της εβδομάδας προ των εκλογών και η άνοδος της Παρασκευής τις μείωσε, αλλά ελαφρά.

Τεχνική ανάλυση

Μετά από τρεις ανοδικές βδομάδες το ΧΑ είναι σε καλό δρόμο για να εμφανίσει το τρίτο ανοδικό μήνα στο τρέχον έτος. Θυμίζουμε ότι ο Ιανουάριος με το μεγαλύτερο μέρος του να περιλαμβάνει τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις ο ΓΔ εμφάνισε πτώση -12,62% και ο 25άρης -18,59%. Ο Φεβρουάριος μακράν ο καλύτερος μήνας έφερε την υπογραφή της παράτασης του δεύτερου μνημονίου και κέρδη 21,96%  στον ΓΔ και 19,89% στον 25άρη.

Ακολούθησε ο καθοδικός Μάρτιος με το ΓΔ στο -11,93% και τον 25άρη στο -11,03% ενώ ο Απρίλιος ήταν ο δεύτερος ανοδικός μήνας με τον ΓΔ στο +6,12% και τον 25άρη στο +6,64% που τον ακολούθησαν τρεις μήνες πτωτικοί όπου τον Μάιο ο ΓΔ έχασε -17,95% και ο 25άρης -19,61% από τα αδιέξοδα στην διαπραγμάτευση της χώρας με τους πιστωτές της. Τον Ιούνιο η πτώση λόγω προσδοκιών για συμφωνία πριν τη λήξη του προγράμματος στήριξης των Σαμαρά Βενιζέλου Κουβέλη περιορίστηκε στο -3,96% για τον ΓΔ και -4,88% για τον 25άρη. Ακολούθησε η αργία που κατάπιε τον Ιούλιο και ήρθε ο Αύγουστος με την αγορά υπό την επίδραση των capital control που έφερε κάθοδο -21,73% στον μέσο όρο και -24,25% στον δείκτη των blue chip. Ο Σεπτέμβριος με 3 συνεδριάσεις να υπολείπονται ως το τέλος του έχει προσφέρει, με τρεις ανοδικές βδομάδες και μια πτωτική, απόδοση +8,18% στον ΓΔ και +7,91% στον 25άρη.

Το πώς και γιατί αποκαλύπτεται από την σύγκριση της εβδομαδιαίας μεταβολής των blue chip με την μηνιαία.  Εκτός των τραπεζών τα υπόλοιπα blue chip δεν είχαν συνολικά μια «άσχημη» εβδομάδα και κυρίως ένα «κακό» μήνα, με βάση την στατιστική τους εικόνα.  Η ΕΥΡΩΒ που σημείωσε και νεότερα ιστορικά χαμηλά έχασε στη βδομάδα -26,19% και είναι η μόνη με επίδοση τον Σεπτέμβριο -13,9%, η ΑΛΦΑ -22,86% (τον Σεπτέμβριο +60,71%), η ΠΕΙΡ -21,67% (τον Σεπτέμβριο +15,23%) και η ΕΤΕ -14,75% (τον Σεπτέμβριο 0,00%).

Ακολουθούν στην ομάδα των καθοδικών με απώλειες πάνω από του 25άρη οι ΕΧΑΕ -7,13%  (τον Σεπτέμβριο +20,9%), ΜΠΕΛΑ -6,44% (τον Σεπτέμβριο +4,5%), ΟΠΑΠ -5,83% (τον Σεπτέμβριο +13,1%), και ΜΕΤΚ -4,9%  (τον Σεπτέμβριο +8,9%).

Τα υπόλοιπα blue chip με βάση την εβδομαδιαία μεταβολή χωρίζονται στα «αμυντικά» με απώλειες μικρότερες του δείκτη τους που αλφαβητικά είναι: ΓΡΙΒ -0,36% (τον Σεπτέμβριο +5,4%), ΔΕΗ -2,91% (τον Σεπτέμβριο +23,4%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,29% (τον Σεπτέμβριο +23,4%), ΕΥΔΑΠ -0,52% (τον Σεπτέμβριο +15,3%), ΟΛΠ -2,39% (τον Σεπτέμβριο +6,3%), ΟΤΕ -0,75% (τον Σεπτέμβριο -2,9%), ΤΙΤΚ -1,41% (τον Σεπτέμβριο +4,5%), ΦΦΓΚΡΠ -2,63% (τον Σεπτέμβριο -2,6%). Οι ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, και ΦΦΓΚΡΠ είναι τα μόνα blue chip με αρνητική επίδοση τον Σεπτέμβριο που θέλει τρεις συνεδρίες για να εκπνεύσει.

Τα κερδισμένα μιας πτωτικής εβδομάδας είναι αλφαβητικά: ΑΡΑΙΓ +1,88% (τον Σεπτέμβριο +8,46%), ΒΙΟ +0,40% (τον Σεπτέμβριο +19,23%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,13% (τον Σεπτέμβριο +17,8%), ΕΛΠΕ +0,37% (τον Σεπτέμβριο +24%), ΛΑΜΔΑ +0,66% (τον Σεπτέμβριο +0,7%), ΜΟΗ +3,55% (τον Σεπτέμβριο +12,9%), και ΤΕΝΕΡΓ 0,00% (τον Σεπτέμβριο +15,2%). Ως την Τετάρτη δεν θα αλλάξουν πολλά, αλλά ο Οκτώβριος μπορεί να φέρει εξελίξεις. Ωστόσο,  η βουτιά στον τζίρο μπορεί να είναι μήνυμα για την εμφάνιση ενός ξεσπάσματος που θα προκύψει μετά σειρά συνεδριάσεων χαμηλού συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Η κατεύθυνση δεν είναι γνωστή και τη διαφορά θα κάνει η εκτίναξη των όγκων.   

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφανίζουν μεικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 28/9 μετά από το μήνυμα που έστειλε η  Wall Street με την απόδοσή της την Παρασκευή πριν από την δημοσίευση των μετρήσεων από βασικούς οικονομικούς δείκτες, ενώ το δολάριο διατηρεί τα κέρδη του έναντι του γιεν και του ευρώ.

Ο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διαπραγματεύεται  σχεδόν επίπεδα. Οι μετοχές στη Σαγκάη  υποχώρησαν κατά 0,3% και στη συνέχεια μειώσανε στο -0,19%. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν ήταν κλειστά τη Δευτέρα για τις δημόσιες αργίες.

Ο Nikkei του Τόκιο έχασε 1,3 τοις εκατό από την επιφύλαξη που υπάρχει  πριν από κρίσιμες ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα στοιχεία της Τετάρτης για την βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, τον PMI της Κίνας (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) την Πέμπτη και ο PMI των ΗΠΑ εκτός του γεωργικού τομέα, την Παρασκευή.

«Οι επενδυτές δεν θα λάβουν μεγάλες θέσεις μέχρι να αφομοιώσουν τα αποτελέσματα αυτών των βασικών στοιχείων, έτσι χωρίς κατεύθυνση συναλλαγών αναμένεται αυτή την εβδομάδα και ο όγκος είναι πιθανό να είναι χαμηλός» υποστήριξε στο Reuters ο Takuya Takahashi, αναλυτής της Daiwa Securities στο Τόκιο. «Εάν τα στοιχεία αυτά είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, η αγορά αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει την επόμενη εβδομάδα».

Την Παρασκευή, ο S & P 500 .SPX έσβησε το ράλι που εμφάνισε νωρίς με γνώμονα τις δηλώσεις επί των προθέσεων της Federal Reserve και έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα εν μέσω ρευστοποιήσεων σε μετοχές βιοτεχνολογίας, και ο Nasdaq έχασε 1%. Ο Dow ωστόσο, κατάφερε να αυξηθεί 0,7%.

Η πρόεδρος της Fed Janet Yellen την Πέμπτη αναβίωσε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, μειώνοντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, γεγονός που βοήθησε το δολάριο.

Τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή δυνάμωσαν περαιτέρω την υπόθεση ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το 2015.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 120,48 γιεν. Το ευρώ ήταν επίσης σταθερό, στα 1,1187 δολάρια μετά την πτώση κατά 0,3% στη διάρκεια της νύχτας.

Στα βασικά προϊόντα, η ανιαρή διάθεση στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ κατάφερε να διαχυθεί και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου που έχασαν 0,6% και είναι στα 45,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έχασε 0,9% και κατέληξε στα 48,15 δολάρια το βαρέλι.

Χαλκός κινήθηκε υψηλότερα, αλλά ήταν ακόμα κολλημένος κοντά στα χαμηλά ενός μήνα. Στα  συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  του Χαλκού με εκπνοή σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange σημειώθηκε άνοδος 0,4% στα  5.044,50 δολάρια ανά τόνο. Οι τιμές χτύπησαν χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων την Πέμπτη κοντά στα 5.000 δολάρια και πλησίασε τα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών των 4855 δολαρίων που έφθασε τον περασμένο μήνα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο Τραπεζικός κλάδος έδωσε την κατεύθυνση σε μια κατά τα άλλα άνυδρη εβδομάδα από πλευράς νέων. Η φημολογία και τα δημοσιεύματα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου αύξησαν το βαθμό ανασφάλειας των επενδυτών, οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικότερα ρευστοποιώντας θέσεις ακόμα και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Παρά την μεγάλη υποχώρηση που είχε σημειωθεί από τις αρχές του έτους, ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να "καίει" χρήμα αναγόμενος ως ο "αδύναμος κρίκος" της Αγοράς.

Οι προσδοκίες πλέον της ανακεφαλαιοποίησης έχουν μετατεθεί στο υψηλό του εύρους των αρχικών εκτιμήσεων, υπονοώντας μεγάλες απομειώσεις στην αξία των υφιστάμενων μετόχων.

Η ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού κλάδου αποτελεί προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και ως εκ τούτου οι διαδικασίες αναμένεται να επισπευστούν με την έλευση του Οκτωβρίου.

Πέρα από την εικόνα του Τραπεζικού, η υπόλοιπη Αγορά κινήθηκε πιο μετριοπαθώς, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να επηρεάζονται από τις αναταράξεις των ξένων Χρηματιστηρίων, κατοχυρώνοντας μέρος από τα ικανοποιητικά κέρδη που είχαν συσσωρεύσει μετά από τρεις ανοδικές εβδομάδες.

Η Αγορά στο αμέσως κοντινό διάστημα, εκτός από τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, θα ακολουθήσει την ροή νέων που σχετίζονται με την έγκριση της επόμενης δόσης (Eurogroup 5/10), καθώς και με την σύνταξη του προϋπολογισμού όπου θα αποτυπωθούν μέρος από τα συμφωνηθέντα της 13ης Ιουλίου.

Η έμφαση που θα δοθεί θα αφορά την Φορολογία, τις Αποκρατικοποιήσεις και το Ασφαλιστικό και θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για να ξεκολλήσει η Αγορά από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο φημών στις Τράπεζες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ήρθε στιγμιαία σε επαφή με τις 700 μονάδες για να ακολουθήσουν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που διόρθωσαν την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα. Οι συναλλαγές παρουσίασαν αισθητή υποχώρηση καθώς διαδοχικά συρρικνώθηκαν σχεδόν 50% από Πέμπτη σε Πέμπτη στα 24 εκατ. ευρώ μέγεθος που δεν συνιστά θετικό οιωνό για την ανοδική τάση. Όπως και να έχει έως τις 655 μονάδες υπάρχει ένα περιθώριο ανοχής και συντήρησης της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης, καθώς εκεί ορίζεται το κομβικό σημείο αντιστροφής από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών.

Ο MACD παραμένει ακόμα αγορασμένος, αν και ο κινητός μέσος του παρουσιάζει σημεία σύγκλισης που σε μια πτώση της τάξης του 1% από τα τρέχοντα επίπεδα θα ακυρώσει το αγοραστικό σήμα της 28ης Αυγούστου.

Συμπερασματικά οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να ευνοούν κανένα σενάριο ενδυνάμωσης τάσης.

Παρατηρείται μια απροθυμία υπέρβασης κάποιων επιπέδων που θα έδιναν διαφορετικό ενδιαφέρον -έστω και από τεχνικής άποψης- στην Αγορά. Η απροθυμία αυτή συνδέεται και με την θετική εικόνα που έχουν οι μισές μετοχές του FTSE-25, σε σύγκριση με τα επίπεδα τιμών της 26η Ιουνίου, οι οποίες έδωσαν σχεδόν μονοδιάστατα τον τόνο στην προσπάθεια ανάκαμψης της Αγοράς. Χωρίς νέους πρωταγωνιστές το δυνητικό περιθώριο ανόδου θα παραμείνει περιορισμένο και η Αγορά θα αναλώνεται σε κινήσεις μέσα στο εύρος 600 -700 μονάδες.

Τελειώνει ο Σεπτέμβριος τελειώνει και το εννεάμηνο. Την Τετάρτη ολοκληρώνεται το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, γεγονός το οποίο θα έχει τις επιδράσεις του και στην Χρηματιστηριακή Αγορά.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η ανανέωση των προσδοκιών για κίνηση της Fed πλήττει τις αγορές

Το κλίμα στην Ασία εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον επιθετικό τόνο της κ Yellen, την περασμένη Πέμπτη, όταν επανέλαβε ότι η Fed παραμένει σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει την άνοδο των επιτοκίων της το 2015. Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα με μικρούς όγκους, με επικεφαλής τις αγορές στη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία. Οι δε αγορές στη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν ήταν κλειστές λόγω αργίας. Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν καθώς το γιεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και πάνω από 1.000 εταιρείες διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος σήμερα.  Η αγορά της Σαγκάης ήταν επίπεδη και το χρηματιστήριο του Σενζέν ανοδικό 1,4%, αν και τον Αύγουστο τα κέρδη της βιομηχανίας της Κίνας υποχώρησαν 8,8% y / y, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα βρίσκονται υπό πίεση. Στην Κίνα, το νόμισμα ήταν οριακά υψηλότερα καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα έδειξε υποστήριξη για την ένταξη του γουάν στα νομίσματα του ΔΝΤ, εφόσον το νόμισμα πληροί τα ισχύοντα κριτήρια του ΔΝΤ. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ασία από τα φτωχά δεδομένα για την Κίνα.

Τα σχόλια της Fed πρόεδρος Yellen για τον πληθωρισμό, κατά την άποψή μας, αντικατοπτρίζουν έναν πρόεδρο με δύο μυαλά. Διατηρούμε την άποψή μας για μια αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο, και τα σχόλια από την πρόεδρο Yellen επισημαίνουν τους κινδύνους και στις δύο κατευθύνσεις.

Οι εκλογές στην επαρχία της Καταλονίας της Ισπανίας έδειξε ότι τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν την απόλυτη πλειονοψηφία των εδρών. Αν και η πιθανότητα της ανεξαρτησίας έχει αυξηθεί, εμείς ακόμα δεν βλέπουμε την ανεξαρτησία ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένει η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. 

«Μάχη» με τον χρόνο δίνει πλέον η κυβέρνηση για να καταφέρει στο επόμενο δίμηνο - φωτιά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πρωθυπουργός, να ανταποκριθεί επιτυχώς η χώρα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο μνημόνιο και ανοίγουν τον δρόμο για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που έρχονται «ουρά» από την πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ την οποία «ξεκλείδωσε» η συμφωνία, αλλά και των 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο «Caa3» επιβεβαίωσε η Moody's, αναβαθμίζοντας πάντως το outlook σε σταθερό, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του, οι βασικοί παράγοντες πίσω από την επιβεβαίωση είναι η έγκριση του τρίτου προγράμματος διάσωσης και η εμφάνιση ενός πολιτικού σχηματισμού που είναι ελαφρώς πιο ευνοϊκός από τους προκατόχους του για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα απαιτήσει το πρόγραμμα.

Με 15,5 δισ. ευρώ έσοδα και ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 26 εκατομμυρίων τουριστών υπολογίζεται πως θα κλείσει η τουριστική χρονιά για το 2015.  Το παραπάνω δήλωσε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Έλενα Κουντουρά σε μήνυμά της για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, η οποία επεσήμανε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στος 10 κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. «Ο τουρισμός αποτελεί πολύτιμο πυλώνα της οικονομικής μας ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Συμβάλλει περίπου 20% στο ΑΕΠ της χώρας μας και δημιουργεί 1.000.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Την απορρόφηση της Εθνικής Πανγαία ενέκρινε η MIG Real Estate, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι ενέκριναν τη συγχώνευση δι' απορρόφησης της εταιρείας «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία».

Η συνολική επανεκκίνηση του «ταραγμένου» κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί μία από τις ενεργειακές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης κατά τους προσεχείς μήνες. Ο,τι προηγήθηκε έως τώρα, σε θεσμικό επίπεδο, ιδίως στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ήταν σε λάθος βάση, όπως προκύπτει και από έρευνα της Infobank Hellastat. Η υπερβολική ανάπτυξή τους κατά το παρελθόν τροφοδοτήθηκε από ελκυστικές αποζημιώσεις, οδηγώντας σε στρεβλώσεις, όπως υπεραποδόσεις, αύξηση του κόστους ενέργειας από ΑΠΕ και κατ’ επέκταση υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέστειλε την αγορά τιτλοποιημένων δανείων που βασίζονται σε στοιχεία ενεργητικού της Volkswagen, καθώς εξετάζει τις οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου που έχει πλήξει τη μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Οι γερμανικές αρχές απαίτησαν από τη Volkswagen να εξηγήσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου με ποιον τρόπο σχεδιάζει να εφαρμόσει τα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα στα αυτοκίνητα ντίζελ που κατασκευάζει, γράφει η εφημερίδα Bild am Sontag. Εάν η αυτοκινητοβιομηχανία δεν δώσει εξηγήσεις μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταφορών (KBA) προειδοποιεί ότι μπορεί να αναστείλει τις άδειες που χορηγεί σε όλα τα «ύποπτα» μοντέλα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στους γερμανικούς δρόμους.

Την ανησυχία του ότι μπορεί να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ιταλική βιομηχανία από το σκάνδαλο της Volkswagen, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. «Φοβούμαι ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, ελπίζω περιορισμένες, διότι μπορεί να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ιταλική βιομηχανία», δήλωσε.

Την πρόθεση του Πεκίνου να δημιουργήσει ένα ταμείο αρωγής με το αρχικό ποσό των 2 δισ. δολαρίων, προκειμένου να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν ένα παγκόσμιο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης στα επόμενα 15 χρόνια, ανακοίνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. «Η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει την επένδυση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, έχοντας στόχο να αυξήσει το σύνολό της στα 12 δισ. δολ. έως το 2030», δήλωσε ο Σι μιλώντας σε μια σύνοδο κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Το αυξανόμενο κόστος της υποδοχής και της περίθαλψης των προσφύγων ενδέχεται να τορπιλίσει τα δημοσιονομικά σχέδια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και γι’ αυτό τον λόγο οι Βρυξέλλες θα πρέπει να μην λαμβάνουν υπ' όψιν τους αυτές τις δαπάνες όταν εξετάζουν το έλλειμμα των χωρών, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. «Τα βραχυπρόθεσμα κόστη είναι υψηλά, αλλά προβλέψιμα. Πιο κρίσιμης σημασίας είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (στους προϋπολογισμούς)», ανέφερε.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Seat, την ισπανική θυγατρική της Volkswagen, να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν για τα οχήματα ντίζελ, που φέρουν κινητήρες με λογισμικό που παραποιεί τους ελέγχους για τους ρύπους και τα οποία πουλήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης αποδοτικότερων αυτοκινήτων.