Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 18:08

Αλογοσκούφης: Στο 2,6% το έλλειμμα το 2006

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση για τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας, στο πλαίσιο της Απόφασης που είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 17 Φεβρουαρίου 2005.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώνεται από το 6,6% του ΑΕΠ το 2004 στο 3,6% το 2005 και στο 2,6% το 2006. Η συνολική προσαρμογή για την περίοδο 2005-2006 σε σχέση με το 2004 είναι ίση με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εκ των οποίων 3,5 μονάδες αποδίδονται σε διαρθρωτικές αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα.

Η επιτευχθείσα πρόοδος, όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι «η δημοσιονομική βελτίωση πραγματοποιείται μέσω μιας πολιτικής σταδιακής προσαρμογής, κυρίως στην πλευρά των δαπανών, η οποία παράλληλα διασφαλίζει ισχυρή ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας».

Είναι σπάνιο βάσει των πρόσφατων δεδομένων της ΕΕ να επιτυγχάνεται μια τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, πρόσθεσε ο υπουργός, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

«Ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλα διαρθρωτικά μέτρα για τη λειτουργία των αγορών και του δημόσιου τομέα είναι πολύ σημαντικά για την κυβέρνηση και θα συνεχιστούν το 2006 και εφεξής, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να σημειώσει την αναγκαία πρόοδο στα θέματα ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής ισορροπίας», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.