Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 08:48

NTT : Χαμηλότερα κέρδη το εξάμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 4% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, Nippon Telegraph & Telephone Corp., καθώς μείωσε τις τιμές σταθερής τηλεφωνίας, προκειμένου να ανταγωνιστεί την KDDI Corp. και τη Softbank Corp.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 330,7 δισ. γιέν (2,8 δισ. δολ.) το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι 344,6 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο. Η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης, στα 525 δισ. γιέν, έναντι της πρόβλεψης του Μαΐου, για κέρδη ύψους 440 δισ. γιέν. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 1,7% φθάνοντας στα 5,231 τρισ. γιέν.

Το πρώην κρατικό μονοπώλιο ΝΤΤ, του οποίου το μερίδιο αγοράς έχει μειωθεί από την KDDI και την Softbank, αυξάνει τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες και υψηλής ταχύτητας δίκτυα, για να ενθαρρύνει τους χρήστες να δαπανήσουν περισσότερα προκειμένου να κατεβάσουν ταινίας και μουσικά κλιπ. Η εταιρεία επίσης, σκέφτεται να ενσωματώσει τις δραστηριότητες στον τομέα του Internet, με στόχο τη μείωση του κόστους.

Τα λειτουργικά κέρδη ή οι πωλήσεις μείον του κόστους των αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών, μειώθηκαν 3,1%, φθάνοντας στα 763,4 δισ. γιέν, από 787,8 δισ. γιέν.

Οι μετοχές της NTT υποχωρούσαν 1,2%, φθάνοντας στις 564.000 γιέν η μία στις 3 μ.μ., κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο. Τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο των αγορών.