Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 09:28

Wall Street: Κέρδη 24 δισ. δολ. από τις φίρμες

ΜΕΤΑ την καταβολή πλέον των 12 δισ. δολ. σε πρόστιμα και διακανονισμούς πλέον των τεσσάρων ετών, οι φίρμες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc. και της Lehman Brothers Holdings Inc., οδεύουν να σημειώσουν τα υψηλότερα κέρδη από το 2000.

Ο κλάδος των αμερικανικών μετοχών θα κερδίσει τουλάχιστον 24 δισ. δολ. προ φόρων και τόκων, σύμφωνα με τον Frank Fernandez, οικονομολόγο της Securities Industry Association. Τα στελέχη κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση που αρχίζει σήμερα στην Boca Raton της Φλόριντα, θα είναι «αναμφισβήτητα» πιο αισιόδοξα απ΄ό,τι ήταν πέρυσι, είπε.

«Οσον αφορά στα σκάνδαλα, είναι πλέον παρελθόν και τα περισσότερα πρόστιμα έχουν καταβληθεί», ανέφερε ο Robert Torray, ο οποίος διαχειρίζεται 6 δισ. δολ. σε μετοχές με την Robert E. Torray & Co., συμπεριλαμβανομένων μετοχών της Goldman, της JPMorgan Chase & Co. και της Bank of America Corp., συμπληρώνοντας: «Μπορεί τα λεφτά να ήταν πολλά, αλλά δεν ήταν αρκετά για να περιορίσουν τη δραστηριότητα».

Η Goldman, η Lehman, η Merrill Lynch & Co. και η Bear Stearns Cos., όλες με έδρα τη Ν. Υόρκη, ανακοίνωσαν το τρίτο τρίμηνο κέρδη ρεκόρ, καθώς οι διαπραγματεύσεις ομολόγων αναρριχήθηκαν στα ύψη και οι τράπεζες έδωσαν τις συμβουλές τους για συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ, ύψους 942 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. To χρηματιστηριακό τμήμα της Merrill Lynch, εμφάνισε το καλύτερο δεύτερο εξάμηνο, μέσα σε πέντε χρόνια. Η Charles Schwab Corp., με υπό διαχείριση κεφάλαια πλέον του 1 τρισ. δολ., αποκόμισε τα υψηλότερα κέρδη το τρίτο τρίμηνο, από το 2000.

Οι 12 μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Amex Securities Broker-Dealer Index, αναρριχήθηκαν 22% μέχρι στιγμής μέσα στο 2005. ο δείκτης Standard & Poor's 500, σημείωσε άνοδο λιγότερη του 1%.