Άλλη μία ημέρα ηχηρής πτώσης του τραπεζικού κλάδου καταγράφηκε σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να παρασύρεται κάτω από τη στήριξη των 670 μονάδων, η οποία «ροκανίστηκε» χωρίς ο τζίρος να φτάσει στο μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.
Άλλη μία ημέρα ηχηρής πτώσης του τραπεζικού κλάδου καταγράφηκε σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να παρασύρεται κάτω από τη στήριξη των 670 μονάδων, η οποία «ροκανίστηκε» χωρίς ο τζίρος να φτάσει στο μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,32% στις 668,54 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 680,10 μονάδες και η χαμηλότερη στις 663,14. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 6,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 30,78 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,02 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,48% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,04%.
Όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, ο βαθμός δυσκολίας προεξόφλησης των προοπτικών της αγοράς την παρούσα περίοδο είναι μεγάλος, για αυτό τον λόγο η αγορά επιλέγει τις δύο τελευταίες ημέρες να αναδιπλωθεί σε περισσότερο «γνώριμα» εδάφη, τα οποία το τελευταίο διάστημα αποτέλεσαν και τα αναχώματα της. Άλλωστε, όπως αναφέρεται, μπορεί η αγορά να ξεπέρασε τον πολιτικό κίνδυνο, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μεγαλύτερο σκόπελο, αυτόν της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε και σήμερα υπό μεγάλη πίεση, καθώς οι εκτιμήσεις για τον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών, οι οποίες δεν έχουν πρσδιοριστεί ακόμη, και διαχείρισης των προβληματικών δανείων «θολώνουν» το τοπίο σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου. Τη σημασία άλλωστε της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών υπογράμμισε σήμερα και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος την κατέστησε ανάμεσα στους παράγοντες που θα ανασχέσουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Το νέο μνημόνιο περιγράφει σαφή βήματα και χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης και αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δίνοντας έναν οδικό χάρτη που εκτείνεται συνολικά ώς τα μέσα του 2016. Ωστόσο, θα πρέπει να «πιάσει δουλειά» η νέα κυβέρνηση και να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις, με την αγορά να μην κρύβει την ανησυχία της.
Τεχνικά πάντως ο FTSE 25 έχασε σήμερα τη στήριξη των 197 μονάδων, ενώ και ο γενικός δείκτης έκλεισε κάτω από τις 670 μονάδες, οι οποίες είχαν επιβεβαιωθεί από τους θεσμικούς τις προηγούμενες ημέρες, δείχνοντας ότι για την αγορά προέχει να διευθετηθούν τα ανωτέρω ζητήματα.
Στο ταμπλό τώρα, η μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-10,68%), της Alpha Bank (-10,56%), της Eurobank (-8,82%), της Εθνικής (-5,12%), ενώ ακολούθησαν εκείνες του ΟΠΑΠ (-4,27%), της ΕΧΑΕ (-3,78%), της Τέρνα Ενεργειακή (-3,14%) και της Jumbo (-3,11%).
Στον αντίποδα, μεγάλη στήριξη παρείχε η μετοχή της Coca Cola HBC (+2,35%), ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,81%), της Ελλάκτωρ (+1,41%), της Grivalia Properties (+1,23%), της Μυτιληναίος (+0,62%) και της Viohalco(+0,41%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-7,98%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (+2,35%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 32 κινήθηκαν ανοδικά, 52 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.