«Η Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκεί που κάθισε και τον Τσίπρα», «Ηθική Made in Germany», «Μια συγγνώμη δεν φτάνει». Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου για το σκάνδαλο της Volkswagen.
«Η Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκεί που κάθισε και τον Τσίπρα», «Ηθική Made in Germany», «Μια συγγνώμη δεν φτάνει». Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου για το σκάνδαλο της Volkswagen.
«Ο ρυθμός με τον οποίο καταρρίπτεται αυτές τις μέρες ο μύθος VW κόβει την ανάσα και παράλληλα προκαλεί τεράστια ανησυχία», υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η πτώση της μετοχής της είναι χωρίς προηγούμενο, όπως και η απώλεια της αξιοπιστίας της», αναφέρει η εφημερίδα.
Για τον αρθρογράφο της Die Welt του Βερολίνου το σκάνδαλο ρίχνει βαριά τη σκιά του σε ολόκληρη τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και εξηγεί γιατί: «Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι επιτυχημένες παγκοσμίως γιατί η ένδειξη Made in Germany αποτελεί εχέγγυο ότι το προϊόν ανταποκρίνεται απόλυτα στις προδιαγραφές. Πρόκειται για μια αρετή, η οποία δεσμεύει όλους τους Γερμανούς επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τους κατασκευαστές αυτοκινήτων», υπενθυμίζει η εφημερίδα.
Τα βλέμματα πέφτουν τώρα στον επικεφαλής της VW Μάρτιν Βίντερκορν, που χθες αρκέστηκε σε μια συγγνώμη. «Όταν ένας πρόεδρος του δ.σ. της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου παραδέχεται δημοσίως το λάθος του και ζητά συγγνώμη, δύο τινά μπορεί να ισχύουν: Είτε πρόκειται για ένδειξη μεγαλοσύνης, είτε για ανυπέρβλητο εγωισμό», υποστηρίζει η Weser Kurier από τη Βρέμη.
«Διότι στα καθήκοντα ενός επικεφαλής συμπεριλαμβάνεται να υπηρετεί την εταιρεία του. Στην περίπτωση της VW χρειάζεται μια νέα αρχή και μάλιστα άμεσα. Μια συγγνώμη δεν αρκεί», συμπληρώνει η εφημερίδα.
«Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως ο Τσίπρας»
Ενδιαφέρουσα η οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζει ο ξένος Τύπος το γερμανικό σκάνδαλο με τη VW.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είναι ιδιαίτερα καυστική. «Οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται, γιατί στη γλώσσα τους υπάρχει μια λέξη που συναντάται ακριβώς έτσι σε όλες τις άλλες γλώσσες, η λέξη χαιρεκακία, και περιγράφει αυτό που προκαλεί το σκάνδαλο της VW», παρατηρεί ο Ιταλός αρθρογράφος.
«Η Γερμανία, που τους προηγουμένους μήνες μετετράπη σε μεγάλο κατήγορο, βρίσκεται αυτές τις μέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκεί που κάθισε και ο Τσίπρας, ο “μέγας κατηγορούμενος”, θέση που όπως φαίνεται έχει εγκαταλείψει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η γαλλική Le Figaro καταθέτει τους προβληματισμούς της. «Πολυεθνικές με σχεδόν ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους είναι σχεδόν αδύνατο να εμφανίζονται ως η προσωποποίηση της αρετής (…) οι δυσκολίες της VW δείχνουν το κόστος που μπορεί να προκύψει όταν παίζει κανείς με την ηθική και την ειλικρίνεια, ακόμη κι αν πρόκειται για έναν πολυεθνικό όμιλο».
Οι Times του Λονδίνου αναφέρονται σε ένα δυνατό πλήγμα στην πιο ισχυρή οικονομική δύναμη της Ευρώπης. «Η κρίση στην VW είναι χωρίς αμφιβολία ενδεικτική για το τίμημα της απάτης (…) το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει σε 18 δισ. δολάρια (…) Πρόκειται για το χειρότερο σκάνδαλο στην ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας και θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της μαζικής παραγωγής κινητήρων ντίζελ».
Τέλος, η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos διερωτάται: «Μα τι σκέφτηκαν οι ιθύνοντες για να θέσουν σε τέτοιο κίνδυνο το μέλλον του ομίλου; Τι ποσοστό αγοράς, τι πιθανό κέρδος δικαιολογεί αυτή την απόφαση;».
Πηγή: Deutsche Welle