Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2001 18:10

Σημαντικές απώλειες στη Wall Street

Mεγάλη πτώση σημειώνουν αυτήν την ώρα οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq μετά τη νέα σειρά εταιρικών προειδοποιήσεων αλλά και τη σημαντική αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Aναλυτικότερα, η WorldCom, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες προβλέψεις, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών Advanced Micro Devices προειδοποίησε τους επενδυτές ότι τα κέρδη της το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο θα κυμανθούν μεταξύ τριών και πέντε σεντς ανά μετοχή, έναντι 27 σεντς ανά μετοχή που ανέμενε αρχικά, λόγω της σημαντικής μείωσης που εμφάνισαν οι πωλήσεις της.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο προέβη και η εταιρεία πληροφορικής EMC, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το εν λόγω διάστημα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν σήμερα η βρετανική εταιρεία ημιαγωγών ARC και ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Societe Generale.

Μέσα στον καταιγισμό των εταιρικών προειδοποιήσεων η είδηση ότι τα κέρδη της μεταλλοβιομηχανίας Alcoa το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Δυσάρεστα ήταν τα νέα και από το μέτωπο της οικονομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τον περασμένο μήνα 114.000 Aμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προβαίνουν σε απολύσεις, προκειμένου να να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η επιβράδυνση της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,5% από 4,4% το Μάιο.

Η σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων ενδέχεται, σύφωνα με τις απόψεις αναλυτών, να οδηγήσει τη Fed στην απόφαση να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 21 Αυγούστου.

Στις 18:05’ ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones βρισκόταν στις 10.299,58 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,72%. Την ίδια ώρα ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 2,91% και είχε διαμορφωθεί στις 2.019,65 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών EMC και Marconi υποχωρούν κατά 25% και 11% αντιστοίχως.