Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 14:18

ΟΤΕ: Σε υψηλότερη βαθμίδα παρά την κρίση

Για ισχυρή λειτουργική απόδοση του ΟΤΕ στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον έκανε λόγο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του Οργανισμού κατά μια βαθμίδα, σε Β+ από Β.

Από την έντυπη έκδοση

της Τέτης Ηγουμενίδη

Για ισχυρή λειτουργική απόδοση του ΟΤΕ στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον έκανε λόγο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του Οργανισμού κατά μια βαθμίδα, σε Β+ από Β.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Οργανισμού γίνεται παρά τη διατύπωση της εκτίμησης από τον διεθνή οίκο ότι η όποια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι αδύναμη και σταδιακή με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να συνεχίζουν να υπάρχουν και να επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά και συνακόλουθα την τιμολόγηση των υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνεται, η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως την εκτίμηση ότι η πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί σε ποσοστό μικρότερο του 33% έως το 2018. Μάλιστα, ο S&P σημειώνει ότι θα μπορούσε να αυξήσει την αξιολόγηση του ΟΤΕ κατά μια βαθμίδα ακόμη εάν οι ταμειακές ροές του Οργανισμού δεν επηρεαστούν από τα capital controls και εάν μετριαστεί το πολύ υψηλό ρίσκο της χώρας, οδηγώντας στην άρση των περιορισμών και στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.

Εκτιμήσεις για τα μεγέθη

Με βάση τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέρει στη σχετική έκθεσή του ο οίκος τα έσοδα του ΟΤΕ -τα οποία προέρχονται κατά 71% από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα (εσωτερικά παράγει και το 76% του EBITDA - κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων)- το 2015 θα μειωθούν κατά 4% με 6% και το 2016 3% με 5%. Η εκτίμησή του είναι πως παρά το σχετικά καλό πρώτο εξάμηνο που είχε ο ΟΤΕ στο δεύτερο η μείωση των εσόδων θα είναι μεγαλύτερη, εξαιτίας των εξελίξεων στη χώρα και θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο το έτος.

Ο S&P ωστόσο χαρακτηρίζει τη ρευστότητα του ομίλου ΟΤΕ ως «επαρκή» και αναφέρει ότι είναι πιθανό οι πηγές ρευστότητας να υπερβούν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. στις 30 Ιουνίου 2015, μειωμένος κατά 31,8% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου του 2014, που αντιστοιχεί σε 0,8 φορές το προσαρμοσμένο ετήσιο ΕΒΙTDA.

Αναλυτικότερα, το σύνολο των δανείων του ΟΤΕ είναι στα 2,148 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα στο 1,085 δισ. ευρώ. Εντός του 2015 δεν έχει κάποια πληρωμή ομολόγου. Το 2016 λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 629 εκατ. ευρώ, το 2018 ύψους 694 εκατ. ευρώ και το 2020 έχει να αποπληρώσει ομόλογα συνολικού ύψους 692 εκατ. ευρώ.

Γεγονός είναι πως στο δύσκολο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, χωρίς τη δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης, με την κατανάλωση στο ζενίθ και ως εκ τούτου σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, ο ΟΤΕ μένει θωρακισμένος. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίστηκε και κατά τις πρόσφατες συναντήσεις των στελεχών του στο Λονδίνο με θεσμικούς επενδυτές (road show εισηγμένων την περασμένη εβδομάδα).