Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 07:07

Ιαπωνία: Υψηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του ΑΕΠ

ΜΕ ταχύτερο ρυθμό αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, καταδεικνύοντας, ότι οι δαπάνες των εταιρειών και των καταναλωτών, θα διατηρήσουν τη μεγαλύτερη οικονομική επέκταση μέσα σε οκτώ χρόνια. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές και το γιέν.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των 31 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτή θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1%. Το ΑΕΠ, αυξήθηκε 3,3% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 6,3% (αναθεωρημένα στοιχεία) το πρώτο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, στο Τόκυο.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Τoyota Motor Corp., επενδύουν τα κέρδη τους σε νέα εργοστάσια και καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς, στηρίζοντας μία οικονομία, η οποία γνώρισε τέσσερις υφέσεις από το 1991. Η ανάπτυξη, ενδέχεται να επιταχυνθεί το τέταρτο τρίμηνο, μετά τις εκθέσεις τον περασμένο μήνα, οι οποίες έδειξαν, ότι οι εταιρείες σκοπεύουν να παραγγείλουν περισσότερο μηχανολογικό εξοπλισμό και να κάνουν επενδύσεις.

Ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,5% φθάνοντας στις 14.156,24 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών. Ανοδικά κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 117,79 από 117,98 γιέν, που ήταν πριν από την ανακοίνωση.