Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 07:40

Την πρώτη πτήση του στην Ασία έκανε το Airbus A-380

Προσγειώθηκε τα ξημερώματα στη Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, το Airbus A-380, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση στην Ασία, που είναι η πλέον ενδιαφέρουσα αγορά για τις αεροπορικές βιομηχανίες.

Το σούπερ-τζάμπο που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 555 επιβατών, αλλά τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού έως τους 800 επιβάτες, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τσανγκί, ύστερα από πτήση διάρκειας 12 ωρών από την έδρα της Airbus, κοντά στην Τουλούζ της Γαλλίας.

Το A-380, που έχει μήκος όσο οκτώ λεωφορεία, όπως αυτά που κυκλοφορούν στο Λονδίνο και τόσο χώρο στα φτερά ώστε θα μπορούσαν να σταθμεύσουν 70 αυτοκίνητα, αποτελεί πρόκληση για την αμερικανική εταιρεία Boeing, που πλέον έχει ένα σοβαρότατο ανταγωνιστή στη μάχη για την κατάκτηση σημαντικού μεριδίου στη διεθνή αεροπορική βιομηχανία.

Η εταιρία Airbus έχει ήδη παραγγελίες για την παράδοση 159 τέτοιων αεροσκαφών. Αυτή τη στιγμή διαθέτει τρία A-380, που εκτελούν δοκιμαστικές πτήσεις και το αργότερο σε ένα χρόνο αναμένεται να είναι σε θέση να αρχίσει τη μαζική παραγωγή.

Η πρώτη εταιρεία που έχει παραγγείλει Α-380 είναι η Singapore Airlines.