Το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να θεμελιώσει δια της βίας κρατικές δομές. Στο πλαίσιο αυτό πειραματίζεται σε θέματα οικονομίας. Ως προς το νόμισμα κινείται μεταξύ του αρχαίου δηναρίου και του ηλεκτρονικού bitcoin.
Το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να θεμελιώσει δια της βίας κρατικές δομές. Στο πλαίσιο αυτό πειραματίζεται σε θέματα οικονομίας. Ως προς το νόμισμα κινείται μεταξύ του αρχαίου δηναρίου και του ηλεκτρονικού bitcoin.
Το μεγαλεπήβολο όραμα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS) είναι, όπως μαρτυρά και το όνομά της, η εγκαθίδρυση ενός ισλαμιστικού κράτους στη Μέση Ανατολή. Ήδη το ΙS έχει ξεκινήσει να θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία άτυπων πολιτικών θεσμών καθώς και κοινωνικών δομών: σχολεία, νοσοκομεία, υποτυπώδης κεντρική τράπεζα.
Τo ΙS έχει παρουσιάσει ήδη το δικό του νόμισμα, τo χρυσό δηνάριo, επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό στην κυκλοφορία το αρχαιότερο νόμισμα στον ισλαμικό κόσμο. Παράλληλα, όμως, χρησιμοποιεί και το ηλεκτρονικό Βitcoin. Τα δύο νομίσματα εξυπηρετούν προς το παρόν διαφορετικούς σκοπούς.
Δωρεές μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
Οι διαδικτυακές συναλλαγές με το ηλεκτρονικό bitcoin γίνονται σε πραγματικό χρόνο, ενώ είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί και να ελεγχθεί το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι». Με τον τρόπο αυτό το Ισλαμικό Κράτος εισέπραξε περίπου 23 εκατ. δολάρια μόνο μέσα στον Αύγουστο.
Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μελετών για Θέματα Ασφάλειας (EUISS), το Ισλαμικό Κράτος βασίζει ολοένα περισσότερο τις οικονομικές του δραστηριότητες στη χρήση ηλεκτρονικών νομισμάτων και άλλων κρυπτογραφημένων μέσων, δημιουργώντας έτσι μια διαδικτυακή «μαύρη» αγορά.
Όπως εξηγεί η ερευνήτρια Μπεατρίς Μπερτόν από το EUISS, πολλές από τις δωρεές των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους ανά τον κόσμο εμβάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους ισλαμιστές τρομοκράτες μέσω bitcoin. Ο εντοπισμός των φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από αυτές τις συναλλαγές είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο έως ακατόρθωτο εγχείρημα.
Στο μεταξύ, μέσα στον Αύγουστο ένας νεαρός υποστηρικτής του ΙS, ο Αλί Αμίν από τις ΗΠΑ, καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε 11 χρόνια κάθειρξης επειδή παρακινούσε με κείμενά του και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της διάδοσης του διεθνούς ηλεκτρονικού νομίσματος προς εξυπηρέτηση των σκοπών του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, ο ίδιος είχε θεμελιώσει τις απόψεις περί νομικής συμβατότητας της χρήσης του bitcoin με τη σαρία πάνω στην ισλαμική νομολογία.
Χρυσό δηνάριο, αργυρό ντιρχάμ
Κι ενώ οι διεθνείς συναλλαγές με bitcoin καταγράφουν αυξητικές τάσεις, το ΙS έχει ήδη καθιερώσει τη χρήση του χρυσού δηναρίου στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, όπου έχει τον πλήρη έλεγχο.
Σε βίντεο αναφορικά με την άνοδο του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» που αναρτήθηκε στο ίντερνετ στις αρχές Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται τα νέα νομίσματα. Σύμφωνα με το βίντεο, το χρυσό δηνάριο και το αργυρό ντιρχάμ καθιερώνονται ως οι βασικές νομισματικές μονάδες για την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.
Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει η όψη των νομισμάτων. Από τη μια πλευρά εμφανίζεται η αξία τους και από την άλλη περιοχές από όλη την υφήλιο, από την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη μέχρι πόλεις των ΗΠΑ, προφανώς υποδηλώνοντας τις επεκτατικές βλέψεις του απάνθρωπου Χαλιφάτου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους να αποκτήσει de facto κρατική υπόσταση και να κόβει δικό του νόμισμα έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου καταγράφεται μία συντονισμένη διεθνής προσπάθεια να μπει τέλος στην ισλαμιστική τρομοκρατία.
Πηγή: Deutsche Welle