Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 10:56

Cosmote: Αυξημένα κατά 9% τα κέρδη στο εννεάμηνο

Σε 255,3 εκατ. ευρώ (298,8 εκατ. δολ.) ανήλθαν στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά κέρδη του ομίλου Cosmote σημειώνοντας αύξηση κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 253,7 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 8,4%.

Το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώνεται σε 19,8%.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Cosmote στο τέλος του εννεαμήνου του 2005 ανήλθε σε 1.292 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται στην ενοποίηση των μεγεθών των εταιριών GloBul και Cosmofon, για δύο και ενάμιση μήνες αντίστοιχα (συμμετοχή 5% περίπου) αλλά και στη συνεχή ανάπτυξη στην Αλβανία (ενισχυμένη κατά 15,8%), παρά την επίδραση από την απουσία εσόδων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα.

Σε τριμηνιαία βάση υπολογισμού, η συμμετοχή των διεθνών επενδύσεων στα ενοποιημένα έσοδα, θα ανέρχονταν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 24%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση κατά 10,6% σε σχέση με πέρυσι, με το περιθώριο κέρδους EBITDA να υπερβαίνει το 44%, ενισχυμένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2004.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Cosmote, τα αποτελέσματα σε επίπεδο τριμήνου καταδεικνύουν ότι όλες οι νέες εταιρείες του Ομίλου επιτυγχάνουν τους στόχους τους: η GloBul σημειώνει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 56,9% με το περιθώριο κέρδους EBITDA να ανέρχεται σε 41,9%, η COSMOFON συνεχίζει την ταχεία ανοδική της πορεία με το περιθώριο κέρδους EBITDA να διαμορφώνεται σε 27,3% και η COSMOΤΕ Romania είναι έτοιμη να επανεκκινήσει την εμπορική της λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, η AMC στην Αλβανία διατήρησε τις εξαιρετικές της επιδόσεις σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία, ενώ στην Ελλάδα το περιθώριο κέρδους EBITDA της COSMOTE διαμορφώθηκε, για πρώτη φορά, σε 44,7%, εξισορροπώντας την αναμενόμενη μικρή μείωση εσόδων κατά το γ’ τρίμηνο 2005 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2004.

Σε αντιστοιχία με τον κύκλο εργασιών, οι διεθνείς επενδύσεις θα συμμετείχαν κατά 24% στα συνολικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου αν υπολογίζονταν σε τριμηνιαία βάση, παρά τα αρνητικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της COSMOTE Romania.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα εννεαμήνου σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την εξέλιξη της COSMOTE καθώς για πρώτη φορά γίνεται ενοποίηση των οικονομικών μεγεθών πέντε εταιριών κινητής τηλεφωνίας, μεταξύ των οποίων τρεις νέες επενδύσεις. Εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα φάση ανάπτυξης με στόχο να καταστούμε κυρίαρχος πάροχος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιτυγχάνοντας ισχυρές επιδόσεις και δημιουργώντας, ως αποτέλεσμα, αξία για τους μετόχους μας, αλλάζουμε με επιτυχία την τροχιά των νέων μας επενδύσεων. Παράλληλα, με την κερδοφορία μας σε Ελλάδα και Αλβανία να σημειώνει νέα υψηλά, συνεχίζουμε τις δυνατές επιδόσεις και στις δύο αυτές χώρες. Παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός σε όλες τις αγορές όπου πλέον δραστηριοποιούμαστε παραμένει υψηλός, είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχημένη μας πορεία θα συνεχισθεί με την ενίσχυση της παρουσίας μας και στις υπόλοιπες αγορές. Σχεδιάζουμε το μέλλον με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη όλων των δραστηριοτήτων μας. Έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, και με τον συντονισμό όλων των εταιριών μας εστιάζουμε τις δυνάμεις μας σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ελλάδα - Ενίσχυση κερδοφορίας

Κατά το εννεάμηνο του 2005 η Cosmote διατήρησε την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, επιτυγχάνοντας επίπεδα κερδοφορίας υψηλότερα από ποτέ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, παρά την υψηλή διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, τα περιθώρια αύξησης της χρήσης παραμένουν σημαντικά.

Στο τέλος του εννεαμήνου του 2005 ο κύκλος εργασιών της COSMOTE ανήλθε σε 1.138,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 2% σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτό επέδρασε και η απουσία εσόδων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (25 εκατ. ευρώ περίπου για το γ’ τρίμηνο του 2004). Τα έσοδα από υπηρεσίες (μηνιαία πάγια τέλη, αερόχρονος, SMS και υπηρεσίες δεδομένων, περιαγωγή) στην Ελλάδα ενισχύονται συνεχώς, σημειώνοντας 5,8% αύξηση σε επίπεδο εννεαμήνου και αύξηση 3% σε επίπεδο τριμήνου.

Τα προγράμματα συμβολαίου προπληρωμένου χρόνου ομιλίας εξακολούθησαν να αποτελούν την πιο δημοφιλή πρόταση της αγοράς και κατά το εννεάμηνο του 2005, όπως καταδεικνύει η αύξηση των εσόδων από μηνιαία πάγια τέλη κατά 32%.

Η κίνηση στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2005 αυξήθηκε κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης χρήσης, των νέων συνδρομητών και της σταθερά θετικής ανταπόκρισης των πελατών στα προγράμματα συμβολαίου προπληρωμένου χρόνου ομιλίας. Ενισχύοντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, η COSMOTE το καλοκαίρι του 2005 εισήγαγε νέα προγράμματα συμβολαίου προπληρωμένου χρόνου ομιλίας ωθώντας τους πελάτες της σε προγράμματα υψηλότερης αξίας.

Τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα γραπτά μηνύματα SMS, τα μηνύματα πολυμέσων MMS, το i-mode® καθώς και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, συμμετέχουν κατά 11% στα εγχώρια έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2005 η COSMOTE διέθεσε εμπορικά τις υπηρεσίες i-mode 3ης γενιάς, οι οποίες υποστηρίζονται από το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο, το πιο προηγμένο δίκτυο 3ης γενιάς στην Ελλάδα, και σχεδιάζει τη σταδιακή διάθεση νέων υπηρεσιών ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς.

Τα έσοδα από περιαγωγή ενισχύθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση αντιπροσωπεύοντας το 3,1% του συνολικού κύκλου εργασιών της COSMOTE στην Ελλάδα. Στο τέλος του γ’ τριμήνου του έτους, η COSMOTE είχε υπογράψει συνολικά 391 συμφωνίες περιαγωγής σε 182 χώρες. Επιπλέον, η COSMOTE έχει υπογράψει 82 συμφωνίες σε 43 χώρες για την παροχή διεθνούς περιαγωγής για υπηρεσίες 2,5ης γενιάς (GPRS roaming) και 54 συμφωνίες σε 27 χώρες για περιαγωγή καρτοκινητής.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων EBITDA στην Ελλάδα ανήλθαν σε 490,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 43,1%, ενισχυμένο κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2004. Σε επίπεδο τριμήνου, το περιθώριο κέρδους EBITDA ανήλθε για πρώτη φορά σε 44,7%, αύξηση που αποδίδεται στη συνολικά καλύτερη διαχείριση του κόστους και την απαλοιφή των σχετικών με τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξόδων. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, εποχιακά, το γ’ τρίμηνο εμφανίζεται ισχυρότερο σε επίπεδο κερδοφορίας, η COSMOTE έχει πετύχει σταθερά ανοδικές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2005.

Τα καθαρά κέρδη της COSMOTE στην Ελλάδα ανήλθαν σε 237,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 10,7% σε ετήσια βάση. Το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε σε 20,9%, ως αποτέλεσμα της θετικής επίδρασης από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Ο δείκτης μικτού AMOU (μέση μηνιαία χρήση ανά πελάτη σε λεπτά) στο τέλος του εννεαμήνου του 2005 ενισχύθηκε κατά 6% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε σε 139 λεπτά, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξηση της χρήσης που πραγματοποιούν οι πελάτες με συμβόλαιο, η οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2005 ήταν κατά 20 λεπτά υψηλότερη σε σχέση με το εννεάμηνο του 2004 (+8%). Η ανοδική αυτή τάση, σταθερά εμφανής, συνεχίστηκε και κατά το γ’ τρίμηνο του 2005, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η αύξηση στη χρήση υπηρεσιών φωνής αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας καθώς η μέση μηνιαία χρήση ανά πελάτη συνεχίζει να υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο δείκτης μικτού ARPU (μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη) διαμορφώθηκε σε 30,1 ευρώ (-6,2% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα της μείωσης των τελών διασύνδεσης και των χαμηλών εσόδων από SMS.

Κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου του 2005, η COSMOTE (Ελλάδα) πραγματοποίησε 14.974 καθαρές νέες συνδέσεις συμβολαίου και 114.302 καθαρές νέες συνδέσεις καρτοκινητής, με αποτέλεσμα η πελατειακή της βάση στο τέλος του εννεαμήνου του 2005 να ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,2% από το 2004. Το μερίδιο αγοράς της εταιρίας υπολογίζεται σε 37,5% περίπου επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση της COSMOTE στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας. Συνολικά, ο αριθμός πελατών συμβολαίου στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2005 ανήλθε σε 1.707.267, ενώ ο αριθμός των πελατών καρτοκινητής σε 2.801.526. Ο δείκτης αποσυνδέσεων (churn) της COSMOTE (Eλλάδα) στο τέλος εννεαμήνου του 2005 διαμορφώθηκε σε 22% σε ετήσια βάση.

Αλβανία

Κατά το εννεάμηνο του 2005, η θυγατρική της COSMOTE στην Αλβανία, AMC βελτίωσε περαιτέρω την κερδοφορία της και ενίσχυσε την ηγετική της θέση στην αγορά. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2005 η AMC συμμετείχε στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της COSMOTE κατά 8% περίπου, ενώ στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) κατά 11%.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2005 ο κύκλος εργασιών της AMC ανήλθε σε 102,2 εκατ. ευρώ, υψηλότερος κατά 15,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2004, κυρίως λόγω της σημαντικής, υψηλότερης κατά 18,1%, αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες. Ο δείκτης μικτού AMOU κατά το εννεάμηνο του 2005 παρέμεινε στα 67 λεπτά, σταθερός σε σχέση με πέρυσι, παρά την επίδραση από τις νέες συνδέσεις, ενώ ο δείκτης μικτού ARPU για την ίδια περίοδο ανήλθε στα 17 ευρώ.

Το περιθώριο κέρδους EBITDA της AMC, κατά το εννεάμηνο του 2005, ανήλθε σε 60,4% από 57,2% την ίδια περίοδο πέρυσι, οδηγώντας σε αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 22,1%. Το περιθώριο καθαρού κέρδους της εταιρίας ανήλθε σε 31,5% από 29,3% το 2004. Σε τριμηνιαία βάση, η AMC διατήρησε την ανοδική της πορεία, με το περιθώριο κέρδους EBITDA να διαμορφώνεται για πρώτη φορά στο 61,7% από 58,8% το γ’ τρίμηνο του 2004 και το περιθώριο καθαρού κέρδους να ενισχύεται κατά 32,1% από 30,1% την ίδια περυσινή περίοδο.

Τα έσοδα από αερόχρονο και μηνιαία πάγια τέλη της AMC συνέχισαν τη δυναμική τους ανάπτυξη καθώς ενισχύθηκαν, κατά το εννεάμηνο του 2005, κατά 16,5%.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς η AMC διατηρεί την ισχυρή της κερδοφορία αλλά και την κυρίαρχη θέση της σε μια αγορά που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2005, η AMC πραγματοποίησε 31.309 καθαρές νέες συνδέσεις, με την πελατειακή της βάση να ανέρχεται σε 762.095 εκατομμύρια, στην πλειοψηφία τους πελάτες καρτοκινητής, 19,3% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Το μερίδιο αγοράς της εταιρίας ανέρχεται σε 52% περίπου.

Βουλγαρία

Οι ισχυρές επιδόσεις της GloBul, εμφανείς από προηγούμενα τρίμηνα, συνεχίστηκαν και κατά το γ’ τρίμηνο του 2005, περίοδο κατά την οποία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρίας στην COSMOTE και ξεκίνησε η ενοποίηση των αποτελεσμάτων. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Cosmote, από τα πρώτα της επιχειρηματικά βήματα, η GloBul επέδειξε ιδιαίτερο δυναμισμό που αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα: πελατειακή βάση, οικονομικά μεγέθη και κυρίως στο περιθώριο κερδοφορίας της.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2005 η GloBul πραγματοποίησε 220.136 καθαρές νέες συνδέσεις, με το σύνολο της πελατειακής της βάσης να ανέρχεται σε 2.156.262 πελάτες, 49,5% υψηλότερα συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2004. Το μερίδιο αγοράς της εταιρίας ανέρχεται σε 40% περίπου, ενώ το μερίδιό της σε καθαρές συνδέσεις σε 60% περίπου. Συνολικά, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005 οι πελάτες συμβολαίου της GloBul αποτελούσαν το 1/3 της συνολικής πελατειακής βάσης της, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2004. Οι πελάτες καρτοκινητής, την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 52%.

Ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάπτυξης της πελατειακής της βάσης, ο κύκλος εργασιών της GloBul κατά το εννεάμηνο του 2005 ενισχύθηκε κατά 58,4% και ανήλθε σε 197,6 εκατ. ευρώ, 53,7 εκατ. ευρώ από τα οποία συμμετέχουν στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών. Παράλληλα, το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 42,1% για την ενοποιημένη περίοδο (1/8-30/9/05), από 25,6% στο τέλος του 2004 και 32,4% στο εξάμηνο του 2005.

Η GloBul, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αναδεικνύεται σε μια σημαντική πηγή ανάπτυξης για τον Όμιλο. Η COSMOTE ενοποιεί τα οικονομικά μεγέθη της GloBul από την 1η Αυγούστου 2005, με τον κύκλο εργασιών της που συμμετέχει στην ενοποίηση να ανέρχεται σε 53,7 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 22,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 10,3 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της GloBul, ενοποιούμενος σε τριμηνιαία βάση, θα αντιστοιχούσε στο 15% του κύκλου εργασιών του Ομίλου, ενώ σε πραγματική βάση αντιστοιχεί σε 11% περίπου. Ο δείκτης μικτού AMOU κατά το εννεάμηνο του 2005 ενισχύθηκε κατά 20% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 62 λεπτά, ενώ ο δείκτης μικτού ARPU για την ίδια περίοδο ανήλθε στα 12 ευρώ, ενισχυμένος κατά 6% σε σχέση με πέρυσι.

Παρά το αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, έπειτα και από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας και της τρίτης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, η GloBul έχει αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της σε νέες συνδέσεις και κερδοφορία, βασιζόμενη κυρίως στο προηγμένο τηλεπικοινωνιακό και εκτενές εμπορικό της δίκτυο καθώς και τις ελκυστικές εμπορικές της προτάσεις.

πΓΔΜ

H COSMOFON ενίσχυσε κατά το εννεάμηνο του 2005 τα έσοδά της κατά 66,3% περίπου (27,9 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 105% (μηνιαία πάγια τέλη και εξερχόμενες κλήσεις). Ο δείκτης μικτού AMOU της COSMOFON ανήλθε σε 51 λεπτά, ενισχυμένος κατά 6% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης μικτού ARPU για την περίοδο ανήλθε σε 10 ευρώ.

Σε 28 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας της και επιταχύνοντας τους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας της, εμφανείς ήδη από το πρώτο εξάμηνο, το περιθώριο κέρδους EBITDA της COSMOFON ανήλθε σε 27,3% σε τριμηνιαία βάση. Τα καθαρά κέρδη κατά την ενοποιημένη περίοδο διαμορφώθηκαν στα -1 εκατ. ευρώ. Η ανοδική πορεία της COSMOFON καταδεικνύει την έμφαση που δίνει η Διοίκηση της COSMOTE για επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα στις νέες αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2005, η COSMOFON πραγματοποίησε 28.720 καθαρές νέες συνδέσεις, με το σύνολο της πελατειακής της βάσης να ανέρχεται σε 358.342 πελάτες, 79% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Το μερίδιο αγοράς της COSMOFON ανέρχεται σε 30% περίπου, ενώ το 90% της πελατειακής βάσης της εταιρίας είναι πελάτες καρτοκινητής.

Ρουμανία

Από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της COSMOTE Romania (70%) τον περασμένο Ιούλιο, η COSMOTE σχεδιάζει εντατικά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τρίτου παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία.

Η COSMOTE Romania αναβαθμίζει και επεκτείνει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με ταχείς ρυθμούς με στόχο να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία το Δεκέμβριο. Η COSMOTE Romania θα εστιάσει στην ποιότητα του δικτύου, τις υπηρεσίες, το δίκτυο διανομής αλλά και σε μια ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική με στόχο να προσελκύσει μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Τα περιθώρια ανάπτυξης της ρουμανικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή οικονομική πορεία της χώρας αναμένεται να συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2005, η COSMOTE Romania συνέχισε τις βασικές της λειτουργίες χωρίς να προχωρήσει σε νέες εμπορικές κινήσεις καθώς οι προσπάθειες της εστιάζονται στην άμεση επαναλειτουργία της.

Ο κύκλος εργασιών της COSMOTE Romania για την ενοποιημένη περίοδο ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε -1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές απώλειες σε 11,2 εκατ. ευρώ, αποτελέσματα που αναμένεται να μεταβληθούν δραστικά όταν ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της εταιρίας.

Ταμειακές ροές Ομίλου & δανεισμός

Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2005, οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου της COSMOTE ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Οι συνολικές επενδύσεις της COSMOTE και των τεσσάρων θυγατρικών της για όλο το εννεάμηνο του 2005 ανήλθαν σε 184 εκατ. ευρώ. Επίσης, η COSMOTE έχει δαπανήσει συνολικά 490 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των GloBul και COSMOFON. Στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις οι εξαγορές έχουν αποτυπωθεί ως αποθεματικό ενοποίησης (υπεραξία) ύψους 181 εκατ. ευρώ.

Η μείωση των αναγκών για την αγορά εξοπλισμού έχει επιδράσει, αντίστοιχα, και στις σχετικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου για το 2005 να είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου.

Μη λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγορές των εταιριών GloBul, COSMOFON και COSMOTE Romania, οι καθαρές ταμειακές ροές του Ομίλου για το γ’ τρίμηνο ανέρχονται σε -66,2 εκατ. ευρώ μετά την πληρωμή του ετήσιου μερίσματος ύψους 190 εκατ. ευρώ περίπου τον περασμένο Ιούλιο.

Ο συνολικός καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένων των 311 εκατ. μικτού δανεισμού των θυγατρικών της COSMOTE στο εξωτερικό.