Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 12:23

Sinopec: Προσφορά για το λοιπό μερίδιο της Zhenhai Refining

ΠΟΣΟΝ 7,67 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (990 εκατ. δολ.) για την απόκτηση των μετοχών του τμήματός της, Zhenhai Refining, που δεν κατέχει, προσέφερε η China Petroleum & Chemical Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης της Ασίας, για την μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο θυγατρική της.

Η Sinopec, όπως είναι γνωστή η China Petroleum, θα καταβάλει 10,60 δολ. Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή για το 28,7% της Sinopec Zhenhai Refining & Chemical Co., σύμφωνα με κοινή σημερινή ανακοίνωση των εταιρειών. Η τιμή είναι 12,2% υψηλότερη από το κλείσιμο των μετοχών στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα αναστολής της διαπραγμάτευσής τους. Η Zhenhai Refining διαχειρίζεται το μεγαλύτερη διϋλιστήριο της Κίνας.

Η μητρική εταιρεία αποκτά τον πλήρη έλεγχο των θυγατρικών της, καθώς εικάζεται ότι η Κίνα ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις τιμές των καυσίμων, που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στη διΰλιση, το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα θα αυξήσει τα κέρδη από την επεξεργασία του κάθε βαρελιού πετρελαίου κατά περίπου 50%, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Zhang Jiaren, σήμερα. Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, αυξάνουν επίσης τα περιθώρια.

Η Sinopec, με έδρα το Πεκίνο, από τον Οκτώβριο του 2000 που μπήκε στο Χρηματιστήριο, έχει πει ότι θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα όλων των σκελών της που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία, στις 7 Μαρτίου, ολοκλήρωσε την προσφορά εξαγοράς ύψους 3,8 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ, για το 30% της Beijing Yanhua Petrochemical Co., της μεγαλύτερης εταιρείας πλαστικών της χώρας. Η Sinopec θα πρέπει να πληρώσει περίπου 4,1 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μειοψηφίες για τις εισηγμένες εταιρείες της στο Χρηματιστήριο, εξαιρουμένης της Zhenhai Refining, στις τρέχουσες τιμές.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, οδήγησε την παγκόσμια ανάπτυξη σε ζήτηση πετρελαίου τα τρία προηγούμενα χρόνια, ωθώντας στην υπερτριπλάσια άνοδό τους από τον Νοέμβριο του 2001.

Η Sinopec θα χρηματοδοτήσει την πληρωμή με τραπεζικά δάνεια που θα εγγυηθεί η Industrial & Commercial Bank of China και η Bank of China, σύμφωνα με την ανακοίνωση.