Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2001 20:26

Στο «κόκκινο» και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Σοβαρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε από την αρχή των συνεδριάσεων επιδεινώθηκε στη συνέχεια λόγω της σημαντικής πτώσης των δεικτών Dow Jones και Nasdaq στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (αυτή την ώρα υποχωρούν κατά 2,08% και 3,09% αντιστοίχως).

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος στον απόηχο των νέων εταιρικών προειδοποιήσεων. Αναλυτικότερα, οι αμερικανικές εταιρείες Worldcom, EMC και Advanced Micro Devices ανακοίνωσαν χθες ότι τα κέρδη τους θα είναι κατώτερα των προβλέψεων, ενώ σήμερα ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν στους επενδυτές η ευρωπαϊκή εταιρεία ARC.

Στη λίστα των εταιρειών που αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα οικονομικά τους αποτελέσματα προστέθηκε σήμερα και η γαλλική Societe Generale συμπαρασύροντας σε πτώση τις μετοχές και άλλων εταιρειών από το χρηματοασφαλιστικό κλάδο.

Παράλληλα, πολλοί επενδυτικοί οίκοι ανακοίνωσαν ότι υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα των μετοχών κορυφαίων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Alcatel, η Nokia και η Moet Hennessy Louis Vuitton.

«Η εβδομάδα που πέρασε ήταν καταστροφική», δήλωσε στο "Bloomberg" o Takashi Saito, διαχειριστής κεφαλαίων στη Nikko Global Asset Management. «Θα ξεχάσω τις αγορές και θα παρακολουθήσω τους αγώνες του Γουίμπλεντον», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δυσάρεστα ήταν τα νέα και από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη Μεγάλη Βρετανία μειώθηκε το Μάιο κατά 0,9% που αποτελεί τη σημαντικότερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οπως είναι φυσικό, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν ευνοεί τις νέες εισαγωγές εταιρειών στις χρηματιστρηριακές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους έχουν προγραμματιστεί ελάχιστες δημόσιες εγγραφές, ενώ οι μετοχές των εταιρειών που εισήχθησαν σήμερα στα χρηματιστήρια του Παρισιού και του Μιλάνου σημείωσαν σημαντική πτώση. Η μετοχή τoυ Euronext, του δεύτερου μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου στην Eυρώπη, υποχώρησε κατά 8,46%, στα 21,97 ευρώ με τιμή εισαγωγής τα 24 ευρώ. Με σημαντικές απώλειες έκλεισε και η μετοχή της Campari στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε στις 5.479,2 μονάδες -στο χαμηλότερο επιπεδο των τελευταίων 13 εβδομάδων- με απώλειες 1,27%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.999,36 μονάδες μειωμένος κατά 2,43% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.971,9 μονάδες με πτώση 1,97%. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης βρίσκεται στις 5.866,12 μονάδες με πτώση 2,22%.