Με ένα μίνι ράλι το τελευταίο ημίωρο της κύριας συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 680 μονάδες, «ρίχνοντας» μία αντίσταση που είχε καθηλώσει την αγορά για αρκετές ημέρες.
Με ένα μίνι ράλι το τελευταίο ημίωρο της κύριας συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 680 μονάδες, «ρίχνοντας» μία αντίσταση που είχε καθηλώσει την αγορά για αρκετές ημέρες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,36% στις 682,17 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 682,17 μονάδες και η χαμηλότερη στις 669,49. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,85% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 28,01 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,01 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,06% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,68%.
Στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης η αγορά έδειχνε απρόθυμη να προχωρήσει σε μεγάλες κινήσεις που θα διαμόρφωναν κάποια τάση στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Η νευρικότητα ήταν εμφανής, ενώ η επιφυλακτικότητα ήταν ο βασικός μοχλός των κινήσεων στο ταμπλό. Ωστόσο, περί τις 15:30 και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης οι μη τραπεζικές μετοχές προσπάθησαν να αντιδράσουν, καταφέρνοντας να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη στην έβδομη ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες δέκα.
Ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών εντοπίστηκε και πάλι στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση και σήμερα, παρά το γεγονός ότι περιόρισε στο τέλος τις απώλειες του, καθώς οι εκτιμήσεις για τον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών και διαχείρισης των προβληματικών δανείων «θολώνουν» το τοπίο σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου.
Πάντως, καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, η νευρικότητα και η μεταβλητότητα αυξάνονται, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις τοποθετήσεις ή την εφαρμογή μακροπρόθεσμων στρατηγικών. Όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, ο βαθμός δυσκολίας προεξόφλησης των προοπτικών της αγοράς την παρούσα περίοδο είναι μεγάλος, για αυτό τον λόγο η αγορά προτιμά να συντηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα εωσότου ξεκαθαρίσει η εικόνα στο πολιτικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, σε στήριγμα της αγοράς αναδείχθηκε η εκτίμηση των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, το 94% των 36 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg στο διάστημα από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου θεωρούν πολύ πιθανή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Στο ταμπλό τώρα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,45%), της Eurobank (-2,63%), της Grivalia Properties (-0,96%), της Πειραιώς (-0,90%), της Εθνικής (-0,74%), του ΟΠΑΠ (-0,65%) και της Folli Follie (-0,16%).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί όμως ότι από τις 25 Αυγούστου, ο τραπεζικός δείκτηςενισχύεται κατά 51,83%, με τον Γενικό Δείκτη στο +20,02% και τον FTSE 25 στο +21,46%. Η Alpha Bank έχει κάνει τη διαφορά με το εντυπωσιακό +94,44%, παρά το -4,61% χθες και το -3,45% σήμερα.
Στον αντίποδα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+5,86%), της ΕΧΑΕ (+5,77%), της Ελλάκτωρ (+4,86%), της Viohalco (+4,24%), της Μυτιληναίος (+3,96%), της ΔΕΗ (+3,85%), της Motor Oil (+3,15%), της Τιτάν (+2,58%) και του ΟΛΠ (+1,92%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Κοινής Ωφέλειας (3,73%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-1,77%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 59 κινήθηκαν ανοδικά, 17 καθοδικά, ενώ η τιμή 31 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.