Από χθες παρατηρούσαμε πως η στατιστική εικόνα λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου δεν ήταν θετική και είχε αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η αγορά πέρασε και θα κινείται, ως τις 20 Σεπτεμβρίου, στη σφαίρα των δημοσκοπήσεων. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μετά τη νευρικότητα που επικράτησε στις μεγαλύτερες αγορές μετοχών ομολόγων και εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας κινήθηκε ανοδικά αλλά χθες άλλαξε διάθεση.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Από χθες παρατηρούσαμε πως η στατιστική εικόνα λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου δεν ήταν θετική και είχε αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η αγορά πέρασε και θα κινείται, ως τις 20 Σεπτεμβρίου, στη σφαίρα των δημοσκοπήσεων. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μετά τη νευρικότητα που επικράτησε στις μεγαλύτερες αγορές μετοχών ομολόγων και εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας κινήθηκε ανοδικά αλλά χθες άλλαξε διάθεση.
Το ΧΑ χθες πέρασε σε φάση όπου η διαπραγμάτευση έγινε σχεδόν αποκλειστικά με τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πεδίο. Ήταν, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, δικαιολογημένη αυτή η δυναμική, μετά την υποβάθμιση της αγοράς από τον Οίκο FTSE. Παράλληλα, όπως υποστήριξαν και στο τέλος της περασμένης βδομάδας, δεν υπήρξε διάθεση για απομάκρυνση των τιμών από τα υψηλά επίπεδα που επιτεύχθηκαν μετά από δυο ανοδικές εβδομάδες. Θύματα πιέσεων έπεσαν τα blue chip των τραπεζών καθώς αυτά είχαν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από τα πρόσφατα χαμηλά βίου τους στο ευρώ και μπορούσαν να ρευστοποιηθούν με κέρδος για όσους αγόρασαν στις 24 και 25 Αυγούστου.
Θα αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η ΑΛΦΑ με τιμή 0,145 ευρώ, από τις 14 Αυγούστου ως και τις 14 Σεπτεμβρίου κερδίζει 11,54%, έχοντας απόσταση από το πρόσφατο ελάχιστο 123% και απώλειες χθες -4,61%. Η ΕΤΕ με κλείσιμο στα 0,544 ευρώ έχει μηνιαία επίδοση -11% έχοντας απόσταση από το πρόσφατο ελάχιστο 53,24%. Η ΕΥΡΩΒ σε μηνιαία βάση χάνει -36,4% έχοντας απόσταση από το πρόσφατο ελάχιστο 31,25%. Η δε ΠΕΙΡ με τιμή 0,125 ευρώ χθες από τις 14 Αυγούστου χάνει -15% έχοντας απόσταση από το πρόσφατο ελάχιστο 81,16%. Με γνωστό πως οι επενδυτές κυνηγούν τις εντυπωσιακές αποδόσεις και εγγραφή του ελάχιστου στις 24/8 φαίνεται πως όλες οι τραπεζικές μετοχές είχαν μεγάλα rebound με καλύτερο της ΑΛΦΑ για να ακολουθήσει της ΠΕΙΡ ενώ αυτές οι δυο μετοχές έχουν διαφορετική στατιστική εικόνα.
Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών είναι δύσκολο να μην αυξηθεί η επιφυλακτικότητα των θεσμικών που εκφράζεται με τους εξόχως χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Επίσης η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διατηρεί τα βασικά της επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα - μεταξύ 0 και 0,25% - από τότε που η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έφτασε στο απόγειό της, στο τέλος του 2008. Στη διάρκεια των επτά ετών που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, άλλαξαν αρκετά πράγματα. Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν προετοιμάζει εδώ και αρκετό διάστημα τις χρηματαγορές για μια αύξηση των αμερικανικών βασικών επιτοκίων εντός του έτους. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα συμβεί στην επικείμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη ή στην επόμενη τον Δεκέμβριο. Υπάρχουν συνεπώς σε εσωτερικό και εξωτερικό πεδίο ζητήματα που ανεβάζουν την επενδυτική «ανασφάλεια» που προϊδεάζει για σφικτή διαπραγμάτευση και στάση αναμονής μικρής διάρκειας. Αφού την Πέμπτη θα ξέρουν τι θα γίνει με τα επιτόκια της Fed και την Κυριακή το εκλογικό αποτέλεσμα στην χώρα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Federal Reserve την Πέμπτη, όπου και αναμένονται σχετικές αποφάσεις για την επιτοκιακή πολιτική ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street,με τους δείκτες να κλείνουν με αρνητικά πρόσημα, χωρίς όμως να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα της τάσης που είχε η αγορά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,38% στις 16.370,96 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,34% στις 4.805,76 μονάδες και ο δείκτης S&P 500έκλεισε πτωτικά κατά 0,41% στις 1.953,03 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Solera Holdings σημείωσε κέρδη 8,6%, μετά την ανακοίνωση ότι η Vista Equity Partners συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία έναντι του ποσού των 6,5 δισ. δολαρίων.
Επίσης, κέρδη 1% σημείωσε η μετοχή της Apple, μετά τα σχόλια των αναλυτών που θέλουν τις προοπτικές της να ευνοούνται μετά την παρουσίαση των νέων κινητών τηλεφώνων και ipad την περασμένη εβδομάδα.
Βασικός καταλύτης για τις αγορές παγκοσμίως είναι αυτήν την εβδομάδα η απόφαση της Federal Reserve για τη διαμόρφωση του επιτοκίου, το οποίο από το 2009 παραμένει αμετάβλητο στο 0% - 0,25%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο η Federal Reserve να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους ότι αυτό μπορεί να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, δίδοντας πιθανότητες 28%, έναντι 48% που ήταν οι πιθανότητες τον Αύγουστο, πριν την υποτίμηση του γουάν από τις κινεζικές αρχές.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η έντονη νευρικότητα των επενδυτών για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Federal Reserve την Πέμπτη, καθώς αναμένουν τις σχετικές αποφάσεις για τη διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου της.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,54% στις 6.085 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 10.132 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,68% στις 4.518 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,59% στις 353,63 μονάδες. Ο δείκτης χθες ξεκίνησε με κέρδη έως και 0,9%, ενώ «γύρισε» αρνητικά έως το -0,8%. Επίσης, ο όγκος συναλλαγών ήταν κατά 15% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.
Βασικός καταλύτης για τις αγορές παγκοσμίως είναι αυτήν την εβδομάδα η απόφαση της Federal Reserve για τη διαμόρφωση του επιτοκίου, το οποίο από το 2009 παραμένει αμετάβλητο στο 0% - 0,25%. Αν και πολλοί αναλυτές είχαν αποκλείσει την προοπτική μιας άμεσης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve τον Σεπτέμβριο, ειδικά μετά την κατάρρευση των κεφαλαιαγορών τον προηγούμενο μήνα, πλέον θεωρούν με τις επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ να βελτιώνονται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την κεντρική αμερικανική τράπεζα να μην αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων.
Στο ταμπλό, η Societe Television Francaise σημείωσε κέρδη 6,5%, μετά το δημοσίευμα της Le Journal du Dimanche που ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση πιθανόν να επανεισάγει τη δυνατότητα διαφημίσεων στην κρατική τηλεόραση. Η Kepler Cheuvreux έδωσε στη μετοχή τη σύσταση buy.
Στον αντίποδα, η Credit Suisse υποχώρησε κατά 1,6%, καθώς αρνητικά επέδρασε το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Schweiz am Sonntag ότι η διοίκηση της τράπεζας αναζητεί τρόπου για την πώληση της αμερικανικής μονάδας private bank.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,6% καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,9% στην Ευρωζώνη.
ΧΑ
Υπό το βάρος του τραπεζικού κλάδου βρέθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές με περιορισμένες απώλειες, αλλά και συναλλαγές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,12% στις 673 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 673,73 μονάδες και η χαμηλότερη στις 661,80. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,28% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 27,50 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,04 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,36% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,84%.
Αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της κεφαλαιαγοράς, με τους traders να αναμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ώστε να αρχίσουν να ξετυλίγουν την επενδυτική στρατηγική τους ανάλογα με τις αλλαγές των ισορροπιών εντός της ελληνικής Βουλής.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα καθορίσει τον ρυθμό και την έκταση της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος στήριξης. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ως το τέλος Νοεμβρίου να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή μια εκτεταμένη λίστα 53 προαπαιτούμενων, ώστε αφενός για να αναχρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις 1,7 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και αφετέρου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Πέραν αυτού, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να δοθεί «ανάσα» στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά αφενός από την επιβολή των capital controls και αφετέρου από την είσοδο της χώρας εκ νέου σε προεκλογική περίοδο.
Στο μεταξύ, νέα δεδομένα για τα ξένα, κυρίως, χαρτοφυλάκια είναι και η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία «Advanced Emerging market» («προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά») από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά» από τον διεθνή οίκο FTSE.
H υποβάθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2016, οφείλεται στην επιβολή capital controls στους Έλληνες επενδυτές, τη μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό και στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα.
Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές ήταν οι πιέσεις που άσκησαν οι μετοχές των τεσσάτων συστημικών τραπεζών, με την Πειραιώς να κλείνει στο -11,20%, την Eurobank στο -9,52%, την Εθνική στο -7,80% και την Alpha Bank στο -4,61%, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες της Viohalco (-2,48%) και της ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,37%).
Στον αντίποδα, στηρίγματα παρείχαν οι μετοχές της Τιτάν (+4,45%), της Grivalia Properties (+3,22%), της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ (+2,65%), της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ (+2,24%), της Jumbo (+2,08%), των ΕΛΠΕ (+1,37%), και του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ (+1,04%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-7,53%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Κατασκευών – Υλικών (+3,05%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι εκτιμήσεις μας απλά επιβεβαιώνεται η θέση μας για εγγραφή ενός V για τον ορισμό νέου χαμηλού ανάλογα με την αύξηση του country risk και αφού πετύχουν μια σχετική απόσταση από τα νέα κατώτερα βίου στο ευρώ επιλέγουν αναμονή και συσσώρευση σε ενδιάμεσα επίπεδα που δεν αλλάζουν τις ισχυρές στηρίξεις και τις αντιστάσεις σημαντικά. Έτσι αφήσαμε την αγορά προ δυο εβδομάδων λόγω άδειας και έτσι την βρήκαμε.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη, με εξαίρεση τις αγορές σε Ιαπωνία, Μαλαισία και Ν Κορέα, καθώς επικρατούσε προσοχή εν όψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για τα επιτόκια, ενώ το γεν έφτασε υψηλότερα αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας απέφυγε οιαδήποτε νέα μέτρα πολιτικής.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διαγράφοντας τα κέρδη που εμφάνισε νωρίτερα και υποχώρησε 0,5%, επηρεασμένος από την κατρακύλα των κινεζικών μετοχών. Ο Shanghai Composite Index ο SSEC ήταν κάτω κατά -2,5% και ο δείκτης CSI300 ήταν -2,6% χαμηλότερα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν +0,82% το απόγευμα, περιορίζοντας δραστικά τα κέρδη του από το πρωί. Ήταν μέχρι +1,3% κατά την πρωινή συνεδρίαση, πριν από τη αναφορά της Τράπεζας της Ιαπωνίας μετά τη συνάντηση επί της πολιτικής κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή πολιτική, όπως πολλοί ανέμεναν.
Ο δείκτης δολαρίου, έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων αντιπάλων του, γλίστρησε περίπου 0,1% στις 95,186 μονάδες, κινείται πίσω προς ένα χαμηλό τριών εβδομάδων στις 94,913 που άγγιξε τη διάρκεια της νύχτας.
Η Wall Street ξεκίνησε την εβδομάδα με απώλειες, με όγκο συναλλαγών στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε ένα μήνα, καθώς οι αγορές περιμένουν, την Πέμπτη, την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed.
Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ευμετάβλητες παγκόσμιες αγορές και αυξανόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της ορμής στην Κίνα θα αποτρέψουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από την αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2006.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η γενική εικόνα της Αγοράς, εκτός από την πρόσφατη υποβάθμιση, θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την επικείμενη πολιτική αναμέτρηση, με το σενάριο μιας πολιτικής σταθερότητας να δίνει σχετική αισιοδοξία στους επενδυτές.
Εν πάση περιπτώσει και χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε πολιτικά, θεωρούμε ότι αυτήν την στιγμή επαληθεύεται η τρομερή συσχέτιση της Αγοράς με το πολιτικό σύστημα, καθώς πιθανή προεξόφληση θετικής έκβασης ενδέχεται να οδηγήσει σε ράλι, τουλάχιστον βάσει των διαγραμμάτων που έχουν επί το πλείστο στήσει ισχυρά patterns, που χρονικά μπορεί να μας πάει μέχρι τον χειμώνα (με τα απαραίτητα διαλείμματα φυσικά).
Οι δυνατές επιλογές ενός "υγιούς" υποθετικού χαρτοφυλακίου πρέπει να φέρουν την επενδυτική υπογραφή του καθενός όσον αφορά στον συντελεστή ρίσκου. Σημαντική είναι η διάκριση της Αγοράς από τον Τραπεζικό κλάδο. Όμως, πρέπει να αναφερθεί ότι ως επενδυτικές επιλογές είναι εξαιρετικά ασαφείς, όσο προσφιλείς κι αν είναι στο Ελληνικό Κοινό. Κι αυτό γιατί η αποτίμηση και το ενδεχόμενο "dillution" είναι φοβερά δισεπίλυτο σημείο, ενώ και το "beta" τους είναι σε αδιανόητα επίπεδα. Έτσι, η επιλογή τους είναι μεν θεμιτή καθώς μπορεί να επιφέρουν υπό προϋποθέσεις σημαντικές αποδόσεις, και μάλιστα υψηλότερες του Γενικού Δείκτη, αλλά το ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος είναι ιδιαίτερα υψηλό, πρώτον γιατί η διακύμανση είναι υψηλή και η δυνητική ζημιά ιδιαίτερα αισθητή και δεύτερον γιατί θεμελιωδώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο ζυμώσεων και εταιρικές πράξεις, συγχωνεύσεις, ΑΜΚ κλπ, είναι πάντα στο προσκήνιο.
Αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό, υπό το πρίσμα καθαρά των χρηματοοικονομικών και των επιπτώσεων που αυτό μπορεί να επιφέρει, αρκεί να αναφερθεί ότι μια Κεντροδεξιά επικράτηση είναι ότι καλύτερο για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης (μπορεί εύκολα να αποδειχτεί αυτό στατιστικά, αν και δεν είναι επί του παρόντος), καθώς πρώτα και κύρια θα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα με έμφαση στον γονατισμένο Ιδιωτικό Τομέα, αποφεύγοντας παράλληλα και τις πιο ακραίες λύσεις, όντας εγγύτερα στις επιταγές των Ευρωπαίων Συντηρητικών.
Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε στο πλαίσιο αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι που σαφώς είναι το κλειδί στην ανάκαμψη της Οικονομίας, παρέα με τις όποιες μεταρρυθμίσεις (με βασικό στόχο την διάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας), καθώς θα τονωθεί η ρευστότητα, είτε άμεσα μέσω του πρώτου γύρου δαπανών (δάνεια, επιδοτήσεις, κλπ) όσο και των ενδιάμεσων γύρων μέσω περεταίρω αύξησης των επενδύσεων, σε μία αλυσίδα δυναμικής οικονομιών κλίμακας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο φόβος του ότι οι διεθνείς Αγορές είναι ήδη αρκετά υψηλά και μια ενδεχόμενη μεγάλη διόρθωση (με φόντο και την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την FED) δεν ευσταθεί απόλυτα, καθώς πρώτον η δική μας στρέβλωση οφείλεται σε εσωτερική ανάλυση, κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην συσχέτισή μας (ή καλύτερα αποσυσχέτιση) από τα Ξένα Χρηματιστήρια, ενώ δεύτερον, η ίδια αυτή η περίοδος αποσυσχέτισης δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ότι εάν οι Ξένοι διορθώνουν εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε μια έστω δυνατή ανοδική κίνηση (βεβαίως μιλώντας για διόρθωση-ρευστοποίηση από τα υπεραγορασμένα τους επίπεδα και όχι πραγματική μακροπρόθεσμη καθοδική τάση, που θα βαρύνει τις όποιες τοποθετήσεις στο ΧΑ). Και μην ξεχνάμε ότι το κεφάλαιο κινείται διαρκώς αναζητώντας νέες ευκαιρίες.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Τα μέτρα από τις αρχές της Κίνας δεν κατάφεραν να άρουν τις ανησυχίες
Μετά την πτώση των αγορών μετοχών στις ΗΠΑ και των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών μετοχών, οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μεικτή εικόνα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών το πρωί, με τα κέρδη να οδηγούνται από την Ιαπωνία, αν και οι τιμές τους γλίστρησαν μετά την ανακοίνωση της μη λήψης περαιτέρω μέτρων τόνωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας σήμερα. Οι επενδυτές θα περιμένουν τώρα τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της BoJ αργότερα, για περαιτέρω καθοδήγηση. Η πτώση των τιμών των μετοχών ήταν για άλλη μια φορά καθοδηγούμενες από την πολιτική της Κίνας και τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση στις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας δεν λειτούργησαν υπέρ της υποχώρησης των συνεχιζόμενων ανησυχιών επί της ανάπτυξης. Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ασία ήταν γενικά πιο σταθερές.
Το δολάριο έχασε έδαφος κατά τις ασιατικές συναλλαγές, με τη σχέση USDJPY να υποχωρεί στα 120 γιεν περίπου με τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα ως επί το πλείστον πιο σταθερά. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου (Brent) κινήθηκαν προς τα 46 δολάρια το βαρέλι πριν από έκθεση, η οποία αναμένεται να δείξει ότι τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα (Bloomberg).
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της ανάπτυξης της Κίνας και τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις της στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με έρευνα της Barclays από 716 διεθνείς επενδυτές. Πράγματι, περισσότερο από το 40% των επενδυτών βλέπουν τώρα την αδύναμη ανάπτυξη της Κίνας ως βασικό κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.
Η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed 17η Σεπτεμβρίου FOMC. Είναι ενδιαφέρον, υπάρχει απόκλιση στην προσδοκία μεταξύ της συναίνεσης, με περίπου 47% των αναλυτών να περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ τα futures των Fed Funds έχουν τιμή που αντιστοιχεί σε 33% πιθανότητα για έναρξη της ανόδου των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Πριν από την απόφαση της Fed, αναμένουμε ότι οι αμερικανικές λιανικές πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 0,2% τον Αύγουστο, και προβλέπεται μια μικρή αύξηση 0,1% στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο.
Στη Γερμανία, η έρευνα ZEW για την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναμένεται (Bloomberg) να υποχωρήσει για έκτο συνεχή μήνα, με το συναίσθημα να αναμένεται ότι θα φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοεμβρίου 2014.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Περαιτέρω μείωση εμφάνισε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA υποχώρησε τον Αύγουστο στα 84 δισ. ευρώ από 85,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Αντιθέτως, η χρηματοδότησή τους απευθείας από την ΕΚΤ διατηρήθηκε αμετάβλητη, στα 40 δισ. ευρώ.
Μονόδρομο σωτηρίας για την ελληνική οικονομία αποτελεί η επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές εκτιμά ο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να είναι μονόδρομος το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Εβδομάδα αποσαφηνίσεων χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης την τρέχουσα εβδομάδα και εκτιμά ότι μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να διασφαλίσει την αναγκαία σταθερότητα. Εκτίμησε δε πως η συμφωνία όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά.
Δύο ελληνικής φύσεως έργα θα χρηματοδοτηθούν από την Κομισιόν, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «Επιτάχυνση της Καινοτομίας». Συνολικά, 16 έργα σ’ όλη την Ευρώπη θα χρηματοδοτηθούν από την Κομισιόν, με κάθε έργο να λαμβάνει έως και 3 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 35,6 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των προγραμμάτων διακρίνονται και δύο ελληνικά. Στο έργο REMOSIS, που αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου «έξυπνου» σταθμού συλλογής για την εξ αποστάσεως καταμέτρηση και ταυτοποίηση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες, συμμετέχει το ΤΕΙ Κρήτης.
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα, αν προτιμά να προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής για να σταθεί στην παγκόσμια οικονομία μέσα ή έξω από τη νομισματική ένωση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως η κάθε χώρα σήμερα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τη διαδικασία προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σταθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία ήταν το έτος 2014, δεδομένου ότι μετά από μία εξαετία βαθιάς ύφεσης υπήρξε καταγραφή θετικού ρυθμού μεταβολής για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ICAP. Όπως σημειώνει, η βελτίωση αυτή στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας αποτυπώθηκε και στις επιδόσεις των επιχειρήσεων.
Την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε λιμάνι αφετηρίας για κρουαζιέρα, έθεσε ως στόχο ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μακρής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην 80η ΔΕΘ. «Από τις επαφές που είχαμε με εκπροσώπους εταιρειών κρουαζιέρας, καθώς και με ναυτιλιακούς πράκτορες που εκπροσωπούν αντίστοιχες εταιρείες στην Ελλάδα διαπιστώσαμε την ανάγκη να υπάρξει συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων της πόλης, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τον τομέα της κρουαζιέρας, ο οποίος έχει μεγάλη δυναμική και μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» υποστήριξε χαρακτηριστικά, ο κ. Μακρής.
Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 999.999 ευρώ στη θυγατρική εταιρεία ALUTRADE A.E., με κεφαλαιοποίηση υποχρέωσης στη μητρική εταιρεία, προχώρησε η Αλουμύλ ΑΛΜΥ-3,93% – Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε. Το ποσοστό συμμετοχής της Αλουμύλ διαμορφώνεται πλέον στο 77,66%, ενώ το 22,34% κατέχεται από τη θυγατρική εταιρεία ALUMIL GROUP, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Περί τα 180 εκατ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν το επόμενο διάστημα, βάσει των αρχικών υπολογισμών, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανανέωση αδειών χρήσης συχνοτήτων, που λήγουν φέτος και το 2016, στην περίπτωση του σεναρίου της πρωθύστερης διαδικασίας για τα αντίστοιχα δικαιώματα της Cosmote με λήξη τον Αύγουστο του 2020.
Η αμέσως προηγούμενη διαδικασία που αφορούσε τις συχνότητες του ψηφιακού μερίσματος είχε ολοκληρωθεί τέλος 2014 και είχε αποφέρει στο Δημόσιο 381,1 εκατ. ευρώ.
Τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Βlueground, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των επιχειρήσεων τουρισμού, μέσω της χρήσης νέων μορφών διαχείρισης ακινήτων με την υποστήριξη της τεχνολογίας, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Η ΕΤΕ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρείας στο πλαίσιο του προγράμματος NBGBusinessSeeds για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Το θέμα της χρεοκοπίας των κρατών - μελών της Ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης έθεσε επισήμως στην ατζέντα το Βερολίνο με έγγραφο που παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. «Η Ευρωζώνη δεν διαθέτει διαδικασίες για αντιμετώπιση των κρατών που έχουν μεγάλα χρέη και δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει το τρισέλιδο έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διατηρεί τα βασικά της επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα - μεταξύ 0 και 0,25% - από τότε που η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έφτασε στο απόγειό της, στο τέλος του 2008. Στη διάρκεια των επτά ετών που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα άλλαξαν αρκετά πράγματα. Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν προετοιμάζει εδώ και αρκετό διάστημα τις χρηματαγορές για μια αύξηση των αμερικανικών βασικών επιτοκίων εντός του έτους. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα συμβεί στην επικείμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη ή στην επόμενη τον Δεκέμβριο.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα βυθίστηκε χθες η τουρκική λίρα, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα και η ένταση με τους Κούρδους μαχητές ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές. Λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική λίρα κατέγραψε απώλειες άνω του 0,6% υποχωρώντας στο 3,0686 ανά δολάριο. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό – στο 3,0653 ανά δολάριο – είχε διαμορφωθεί την περασμένη Πέμπτη.
Στο ποσό των 314,469 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 314,469 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου. Ας σημειωθεί πως πρόκειται για την 27η εβδομάδα εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία αποσκοπεί στην τόνωση του πληθωρισμού.
Υψηλότερη ζήτηση για το αργό πετρέλαιο που παράγουν τα κράτη-μέλη του αναμένει τον επόμενο χρόνο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), επιμένοντας ότι η στρατηγική του να επιτρέπει την πτώση των τιμών θα περιορίσει την προσφορά «μαύρου χρυσού» από τις ΗΠΑ και άλλους ανταγωνιστές.
Σε θετική από σταθερή αναβάθμισε την προοπτική του για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας ο οίκος Moody’s, επικαλούμενος τη βελτίωση στα πιστοληπτικά θεμελιώδη της χώρας το τελευταίο έτος. Επίσης, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγησή του για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας.