Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2005 00:01

Υποτονικό κλίμα

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street λόγω απουσίας κινήτρων, καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην ομιλία του Μπεν Μπερνάνκε και στην πτώση του τεχνολογικού τομέα.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street λόγω απουσίας κινήτρων, καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην ομιλία του Μπεν Μπερνάνκε και στην πτώση του τεχνολογικού τομέα. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 10,73 μονάδες, ποσοστό 0,10%, φθάνοντας στις 10.686,44 μονάδες. Με απώλειες 14,21 μονάδων, ποσοστό 0,65%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.186,74 μονάδες.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρέθηκαν τα αμερικανικά blue chips, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζει στις πρωινές συναλλαγές, στην ανακοίνωση αναφορών για τις τιμές παραγωγού και στο λιανικό εμπόριο πριν «κλέψει» την παράσταση η ομιλία του προτεινόμενου ως επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκε.

Οι δηλώσεις του Μπερνάνκε δεν προκάλεσαν έκπληξη στην αγορά, καθώς φάνηκαν να ήταν εναρμονισμένες με το ύφος της ρητορικής του κ. Γκρίνσπαν, με μακροπρόθεσμη επιδίωξη το στόχο του πληθωρισμού.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών λόγω των απογοητευτικών οικονομικών προβλέψεων της Vodafone.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.110,61 μονάδες, με άνοδο 0,36%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.543,15 μονάδες, με πτώση 0,12%, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.439,60, με απώλειες 0,56%. Τα 12 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

«Οι προβλέψεις της Vodafone αποτελούν ''καμπανάκι'' για όλο τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο», τόνισε ο κ. Pablo Garcia, διαχειριστής της Nordkapp Inversiones στη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι «η εταιρεία προειδοποιεί για τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους της βιομηχανίας από τον έντονο διαγωνισμό».

Οι απώλειες των δεικτών διευρύνθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της Ε.Ε., που έδειξε ότι επιταχύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης στην οικονομία της Ευρωζώνης, δημιουργώντας ανησυχία για την πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων του ευρώ.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τριών ετών σημείωσε ο τίτλος της Vodafone, μετά την εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για υποχώρηση της κερδοφορίας της λόγω της πτώσης των πωλήσεών της στις αγορές της Ιαπωνίας και της Δυτικής Ευρώπης. Η Vodafone είναι η τρίτη εταιρεία μετά τις Deutsche Telekom και France Telecom που προβλέπει πτώση της κερδοφορίας της και των πωλήσεών της.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε χαμηλότερα, κατά 0,17%, στις 10.091,77 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ