ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ χαπιών Viagra της Pfizer Inc., ξυριστικών λεπίδων της Gillette Co. και αρωμάτων της Chanel SA, περιλαμβάνονταν μεταξύ των προϊόντων «μαϊμούδων», αξίας 2,06 δισ. γιουάν (255 εκατ. δολ.), που κατέσχεσαν πέρυσι οι κινεζικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας.
Η Αστυνομία της χώρας ερεύνησε 2.991 υποθέσεις για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και συνέλαβε 5.001 υπόπτους το έτος που έληξε στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση στο Web site του υπουργείου. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για το πόσοι από τους παραβάτες κατηγορήθηκαν ή τιμωρήθηκαν.
Η ανακοίνωση αυτή, γίνεται, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος George W. Bush, οδεύει στο Πεκίνο στο τέλος αυτής της εβδομάδας, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν σε θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλα εμπορικά θέματα. Οι Κινέζοι, που αντιγράφουν προϊόντα, από DVD έως μέρη αυτοκινήτων, έχουν τροφοδοτήσει την ένταση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους.
«Η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επείγει για την Κίνα, προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια αγορά και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει το υπουργείο Ασφαλείας στην ανακοίνωσή του.
Τα προϊόντα «μαϊμούδες» κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας διάρκειας ενός έτους που επέβαλε το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Τα ηλεκτρονικά, τα DVD, τα φάρμακα και άλλα καταναλωτικά αγαθά ήταν το κύριο αντικείμενο της πειρατείας, σύμφωνα με το υπουργείο.
Τον Φεβρουάριο, η Αστυνομία της Σαγκάης, κατέσχεσε πειρατικά μέρη αυτοκινήτων με τα σήματα των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών Nissan Motor Co., Toyota Motor Corp., Mitsubishi Motors Corp. και Mazda Motor Corp., αξίας 10 εκατ. γιουάν και συνέλαβε τρεις επιχειρηματίες από την Ταϊβάν.
Aλλες περιπτώσεις αφορούσαν την κατάσχεση ξυριστικών λεπίδων της Gillette, αξίας 30 εκατ. γιουάν, στην ανατολική επαρχία Zhejiang τον Ιανουάριο, όπου εμπλέκετο ένας Κινέζος επιχειρηματίας και συνεργάτες του στη Ρωσία.
Τον Μάρτιο κατασχέθηκαν προϊόντα αξίας 2 εκατ. δολ. ΗΠΑ ρούχων της Boss και αρωμάτων της Lancome και της Chanel, στην επαρχία Jiangsu, στα ανατολικά της Κίνας. Τον Νοέμβριο του 2004 η Αστυνομία της Σαγκάης συνέλαβε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και έναν Βρετανό, οι οποίοι πουλούσαν «μαϊμού» κρέμα Nivea και άλλα καλλυντικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι εταιρείες διεθνώς από τα προϊόντα «μαϊμούδες» που κατασκευάζονται στην Κίνα, χάνουν ετησίως περισσότερα από 60 δισ. δολάρια. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την υπόσχεση της Κίνας να πατάξει την πειρατεία οι όμιλοι των βιομηχανιών λένε ότι περισσότερο από το 90% των ταινιών και του λογισμικού που πωλείται στην Κίνα, είναι παράνομες αντιγραφές.