Με μικρές απώλειες διέκοψε το τετραήμερο ανοδικό του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κατοχυρώνει μέρος των κερδών της, χωρίς να «απειλεί» τα επίπεδα που με κόπο ανέκτησε από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Με μικρές απώλειες διέκοψε το τετραήμερο ανοδικό του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κατοχυρώνει μέρος των κερδών της, χωρίς να «απειλεί» τα επίπεδα που με κόπο ανέκτησε από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,19% στις 673,84 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε κέρδη 4,21%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 675,52 μονάδες και η χαμηλότερη στις 667,72. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 13,94% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 26,12 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,84 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,26% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, η εβδομάδα που πέρασε ήταν διαδικαστικής φύσεως, καθώς οι βασικοί καταλύτες που επηρεάζουν 1100 επενδυτές και επιχειρήσεις βρίσκονται χρονικά μπροστά και μάλιστα σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά απαιτητικό. Μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να επιταχυνθεί το θέμα των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών και το τέλος Οκτωβρίου να βρει τις τράπεζες έτοιμες να ξεκινήσουν την διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή και ως το τέλος Νοεμβρίου μια εκτεταμένη λίστα 53 προαπαιτούμενων θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους αφενός για να αναχρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις 1,7 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους αφετέρου για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου που θα ανοίξει το δρόμο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η πίεση των ημερομηνιών είναι τέτοια που οι κινήσεις και ο χρονισμός των ενεργειών επιβάλλουν χειρουργική ακρίβεια καθώς αστοχίες και καθυστερήσεις θα επαναφέρουν το κλίμα δυσπιστίας σε επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Ειδικά τώρα, σε μια φάση όπου η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών και η ζωηρότερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων/αξιοποιήσεων είναι επιτακτική, το μήνυμα αποφασιστικότητας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις ενδιαφερόμενες κατευθύνσεις προκειμένου η κανονικότητα να επανέλθει στην οικονομία ή να αποκατασταθεί ένα σημαντικό μέρος από αυτό που ίσχυε πριν τις 26 Ιουνίου.
Στην παρούσα φάση κάθε κίνηση που θεωρείται κομβικής σημασίας φαίνεται να εξαρτάται από την προηγούμενη. Ο βαθμός δυσκολίας προεξόφλησης των προοπτικών της αγοράς για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα δύσκολος αφού πολλά «αν» προσδιορίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ή εν πάσει περιπτώσει μια κατάσταση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική.
Επομένως, η επιφυλακτικότητα των εμπλεκομένων σε σχέση με την χρηματιστηριακή αγορά σε συνολικό επίπεδο δεν έχει κάποιο προφανή λόγο αλλαγής στάσης, οι τζίροι υποδεικνύουν μεν κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον σε λανθάνουσα μορφή από όσους είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν περισσότερο στα χαμηλά τριετίας από την άλλη πλευρά δε η απουσία των μεγάλων χαρτοφυλακίων καθιστά πολύ εύθραυστη την ισορροπία που παρατηρήθηκε στις δύο τελευταίες εβδομάδες. Γεγονός είναι πάντως ότι στις πτωτικές συνεδριάσεις η Αγορά εμφανίζει μειούμενους τζίρους που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένδειξη άρνησης εκποίησης των μετοχών σε αυτά τα επίπεδα και πάντως όχι με το υφιστάμενο κλίμα και περιεχόμενο νέων είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας.
Η τεχνική εικόνα βελτιώθηκε αισθητά για τους αγοραστές βάζοντας πλώρη για την αντίσταση των τοπικών υψηλών της 13ης Αυγούστου (696,17 μονάδες) όπου σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή του Γενικού ∆είκτη μετά την επαναλειτουργία της ελληνικής αγοράς.
Το αγοραστικό σήμα του MACD έβγαλε ανοδική κίνηση 50 μονάδων και η πρώτη στάση έγινε ακριβώς πάνω στην χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών. Ο «σταυρός» που σχηματίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο διάγραμμα της αγοράς έδωσε κάποιο έναυσμα διόρθωσης, το οποίο ωστόσο είχε αρχικά πολύ περιορισμένη ισχύ και δεν έδειξε ν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική δυναμική της αγοράς. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην μέση της διαδρομής, στην λεγόμενη «ζώνη της αδιαφορίας» ενώ η σύγκλιση στους κυριότερους κινητούς μέσους προς τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού ∆είκτη αυξάνουν το ενδεχόμενο για μια γρήγορη κίνηση προς τις 700 μονάδες.
Ακολουθώντας την παράδοση που θέλει το Χρηματιστήριο να κινείται μετριοπαθώς ή θετικά στις πρόσφατες παραμονές εκλογών (Εθν. Εκλογές. 30 Απρ. – 5 Μαί. 2012: -0,85%, 11-16 Ιουν. 2012:+13,71%, Ευρωεκλ.19-23 Μαι.2014: +7,62% Εθν. Εκλ.19-23 Ιαν. 2015:+6,3%) θα περιμέναμε το Χρηματιστήριο να επιμείνει στο σερί των ανοδικών εβδομάδων πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κάλπης και πριν τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης.
Στο ταμπλό τώρα, στηλοβάτης σήμερα η μετοχή της Alpha Bank (+5,56%), η οποία ακόμη και όταν ο γενικός δείκτης κινήθηκε πάνω από το -1% κράτησε το θετικό της πρόσημο. Θετική επίσης η συμβολή των μετοχών της Jumbo (+3,15%), της ΕΥΔΑΠ (+2,65%), της Grivalia Properties (+2,02%), της ΕΧΑΕ (+1,24%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,10%) και της Πειραιώς (+0,81%).
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-4,55%), της Εθνικής (-3,28%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,40%), της Τιτάν (-1,98%), του ΟΠΑΠ (-1,67%), της Μυτιληναίος (-1,44%) και του ΟΛΠ (-1,42%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Κατασκευών-Υλικών (-1,86%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (4,0%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 52 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη