Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την αύξηση των πωλήσεων των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, όπως της Toyota Motor Corp. και της Honda Motor Co.

Ο Topix αναρριχήθηκε 0,9% στις 12:20 μ.μ. στ Τόκυο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε ετώ. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην άνοδο του δείκτη.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών ενεργείας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, ενθαρρύνοντας μερικούς επενδυτές να αγοράσουν μετοχές των εταιρειών φυσικών εμπορευμάτων παραγωγής, όπως της Woodside Petroleum Ltd. και των εταιρειών διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Mitsubishi Corp.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 0,6%, φθάνοντας στις 112,28 μονάδες. Ο MSCI, που αποτελείται από τις μετοχές του κλάδου της ενεργείας της περιφέρειας, έχει υποχωρήσει 9,9% αυτό το τρίμηνο και είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των λοιπών 10 ασιατικών δεικτών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Αυστραλία και την Ταϊλάνδη και πτωτικά κινήθηκαν αλλού ή σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, υποχώρησε χθες μετά το κλείσιμό του στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, για τρίτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,6% φθάνοντας στα 57,88 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών που είχε υποχωρήσει, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι σημειώθηκε απροσδόκητη μείωση στις προμήθειες. Προσφάτως, τα συμβόλαια του μαύρου χρυσού, διαπραγματεύθηκαν στα 57,68 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές.