Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 08:00

ICICI Bank: Προς πώληση μετοχών αξίας 1,4 δισ. δολ.

ΠΟΣΟΝ 1,4 δισ. δολ., κατά τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών μέσα σε 20 μήνες στη χώρα, θα αντλήσει η ICICI Bank Ltd., η μεγαλύτερη τράπεζα της Ινδίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη ζήτηση για δάνεια, στη δεύτερη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Η δανείστρια θα πουλήσει 118,4 εκατ. Μετοχές στην Ινδία και το εξωτερικό, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση προς την αρμόδια επιτροπή κεφλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η πώληση θα περιλαμβάνει και αμερικανικές μετοχές, που θα τιμολογηθούν σε περίπου 34,37 δολ. η μία, 5% φθηνότερα, από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος στη Ν. Υόρκη.

Η ICICI χρειάζεται κεφάλαια για να στηρίξει την ανάπτυξη του δανεισμού στην Ινδία, ο οποίος αυξήθηκε περίπου 50% το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομίας, P. Chidambaram, είπε χθες, ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό τουλάχιστον 7,5% την τρέχουσα χρήση, τονώνοντας τη ζήτηση για δάνεια από εταιρείες και καταναλωτές.

Η πώληση ισούται με το περίπου 16% των προνομιούχων μετοχών της ICICI Bank, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H τράπεζα, κατά 9% ανήκει στην κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings Pte. Τον περασμένο μήνα, η τράπεζα πούλησε 500 εκατ. δολ. σε ομόλογα.

Η Merrill Lynch & Co., η Morgan Stanley και η Nomura International (Hong Kong) Ltd. Διαχειρίζονται την πώληση των μετοχών, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα. Η προσφορά, σύμφωνα με αυτά, θα αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

Οι τράπεζες της Ινδίας, αξιοποιούν το πλεονέκτημα της ανόδου των τιμών των μετοχών για να αντλήσουν κεφάλαια προκειμένου να επεκτείνουν τον δανεισμό. Ο δείκτης Bnnkex των τραπεζικών μετοχών, αναρριχήθηκε 54% το τελευταίο δωδεκάμηνο, υπερβαίνοντας την άνοδο 43% του δείκτη Sensitive. Οι μετοχές της ICICI Bank, οι οποίες αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 63% πέρυσι, έκλεισαν χθες στις 533 ρουπίες η μία.