Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 11:04

Mεξικό: 3,3% η αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό, αναπτύχθηκε μέσα σε τρία τρίμηνα, τη χρονική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η οικονομία του Μεξικό, αποτέλεσμα της ανόδου της δανειοδότησης προς τους καταναλωτές.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,3% το τρίμηνο και περισσότερο του 3,2% που προέβλεπαν 18 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Ο δείκτης ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερος του 3,1% που αναπτύχθηκε η οικονομία της χώρας το δεύτερο τρίμηνο και του 2,4% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.

Η ζήτηση των καταναλωτών αυξάνεται και τα βασικά επιτόκια δανεισμού υποχωρούν, ενώ οι τράπεζες αυξάνουν τον δανεισμό, εξισορροπώντας τη μείωση της εξαγωγής βιομηχανικών προϊόντων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Ο δανεισμός των τραπεζών προς τους καταναλωτές αυξήθηκε κατά 45% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Η πίστωση ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της υποχώρησης του πληθωρισμού, που μειώνει τα επιτόκια δανεισμού. Η Κεντρική Τράπεζα, μείωσε τα επιτόκια στο 9% τον περασμένο Αύγουστο, από τα υψηλότερα επίπεδα 29 ετών και στο 9,75%.

Η οικονομία του Μεξικό, η δεύτερη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, αναπτύχθηκε – εποχιακώς προσαρμοσμένη – 2,15% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο και κατά 8,9% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τρίμηνο σε τρίμηνο, μέσα σε πέντε χρόνια.

Σήμερα, ο γενικός δείκτης Borsa στο Χρηματιστήριο, σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 16310,68 μονάδες. Το νόμισμα της χώρας υποχώρησε 0,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 10,671 πέσος, περιορίζοντας τη φετινή του άνοδο στο 4,5%.