Το νέο πρόγραμμα στήριξης προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τόνωσης της απασχόλησης υποστηρίζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας βέβαια πως αυτό προϋποθέτει αυστηρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Το νέο πρόγραμμα στήριξης προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τόνωσης της απασχόλησης υποστηρίζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας βέβαια πως αυτό προϋποθέτει αυστηρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εξακολουθούν παράλληλα να απορρίπτουν την προοπτική «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα μόνο για μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία και συνδέουν σε κάθε περίπτωση με την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. «Καταλήξαμε σε ένα περιεκτικό πρόγραμμα, που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στη βάση της αρχής: αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης» σημείωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι όλοι «εργάζονται επίμονα» για να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Υποστήριξε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ αποδίδουν καρπούς και στο σύνολό της η εικόνα της νομισματικής ένωσης είναι σήμερα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα. «Χώρες δυνατές στις μεταρρυθμίσεις, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονται πάνω από τον μέσο όρο.... Μπορούμε να πούμε ότι η μεταρρυθμιστική πορεία άξιζε τον κόπο» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά ειδικά το χρέος στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «το λεγόμενο ποσοστό χρέους το 2015 θα μειωθεί για πρώτη φορά - στην Ευρωζώνη στο 94% του ΑΕΠ και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο 88%».
Την ανάγκη για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, επεσήμανε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Επανέλαβε δε τη θέση-προειδοποίηση πως το Grexit, αν και δεν είναι από καμία πλευρά επιθυμητό, παραμένει μία πιθανότητα.
«Δεν είναι τόσο σημαντικό ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Το σημαντικό είναι να υπάρξει λειτουργική κυβέρνηση και να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι μεταρρυθμίσεις που διεκόπησαν» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του σε σλοβενική εφημερίδα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε ότι «δεν είναι ένα σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε», προσθέτοντας ωστόσο πως «στη θεωρία είναι πάντα πιθανό».
Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ακόμη ότι η χώρα μας έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ξεκαθάρισε δε πως «δεν θα γίνει κούρεμα της ονομαστικής αξίας», εξηγώντας πως το Eurogroup είναι διατεθειμένο να εξετάσει μόνο μέτρα όπως επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ή περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων - υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η Αθήνα θα εφαρμόζει τα όσα έχουν συμφωνηθεί.