Το περιβάλλον μέχρι σήμερα: Οι τιμές αρκετών εμπορευμάτων έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 16 ετών, εξανεμίζοντας, έτσι, όλα τα κέρδη που είχαν καταγραφεί την περίοδο της τεράστιας κινεζικής ανάπτυξης, κατά την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας.
του Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Το περιβάλλον μέχρι σήμερα: Οι τιμές αρκετών εμπορευμάτων έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 16 ετών, εξανεμίζοντας, έτσι, όλα τα κέρδη που είχαν καταγραφεί την περίοδο της τεράστιας κινεζικής ανάπτυξης, κατά την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας. Η βασική αιτία αυτής της αποδυνάμωσης δεν ήταν ο περιορισμός της ζήτησης, αλλά κυρίως η αυξημένη προσφορά σε μια περίοδο όπου ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αδυνατούσε να αντεπεξέλθει. Η αυξανόμενη παραγωγή βασικών εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο, το καλαμπόκι και το σιδηρομετάλλευμα, δεν βρίσκει ανάλογη ανταπόκριση από τη μεριά της ζήτησης, με αποτέλεσμα να αναζητούνται νέα, χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε μια προσπάθεια να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.
Χρυσός
Οι επενδυτές χρυσού (τόσο μέσω επενδυτικών προϊόντων, όσο και σε φυσικό χρυσό) αναζητούν ολοένα και συχνότερα εναλλακτικές επενδυτικές ευκαιρίες. Τον Ιούλιο, ο χρυσός κατέγραψε νέο χαμηλό πολλών ετών, καθώς οι πωλήσεις από τα hedge funds και τους επενδυτές σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs) εντατικοποιήθηκαν. Ωστόσο, η έντονη νευρικότητα που προκλήθηκε από την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, στις 10 Αυγούστου, οδήγησε σε μεγαλύτερη κάλυψη των θέσεων πώλησης, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να φτάσει στα 1.170 USD. Βραχυπρόθεσμα, ο χρυσός αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένης και της ανησυχίας που επικρατεί σχετικά με τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Εκτιμούμε ότι ο κίνδυνος ανόδου είναι μεγαλύτερος, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά και η πτώση της αξίας των νομισμάτων και των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές θα εντείνει τη ζήτηση για εναλλακτικές επενδύσεις. Η πρόβλεψή μας για τα τέλη του έτους παραμένει αμετάβλητη στα 1.275 USD, και θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω μόνο αν σημειωθεί κάποια ξεκάθαρη διάσπαση της τιμής κάτω από το όριο των 1.080 USD.
Καλαμπόκι
Η μεγάλη προσφορά από τη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική λογικά θα καλύψει τα αποθέματα για τον προσεχή χειμώνα. Συνεπώς, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή την τελευταία στιγμή πριν από τη συγκομιδή, οι πιθανότητες ανόδου στο καλαμπόκι είναι χαμηλές.
Χαλκός
Ο χαλκός αποτελεί έναν βασικό δείκτη της αγοράς προκειμένου να αξιολογηθεί η ζήτηση στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Όσο η ανησυχία ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα θα είναι τελικά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις εντεινόταν, ο χαλκός υποχωρούσε, έχοντας χάσει το 1/4 της αξίας του από τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή η τιμή του κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την ύφεση του 2009. Η παγκόσμια προσφορά έχει ενισχυθεί, καθώς αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή αύξηση της ζήτησης από τις αναδυόμενες χώρες, και κυρίως την Κίνα. Παρόλο που αυτό δεν ισχύει πλέον, οι παραγωγοί δεν έχουν μειώσει ακόμη τους ρυθμούς παραγωγής. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η προοπτική ανόδου θεωρείται περιορισμένη. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να απορρίψουμε το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων τόνωσης στην Κίνα. Εκτιμούμε ότι προς τα τέλη του έτους ο χαλκός θα ανακάμψει από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, με κατεύθυνση τα 5.500 USD/τόνο.
Ασήμι
Ο διττός ρόλος του ως ημιπολύτιμο μέταλλο έπληξε το ασήμι σε μεγαλύτερο βαθμό από τον χρυσό τις τελευταίες εβδομάδες, και ο δείκτης που αποτυπώνει το κόστος μίας ουγγιάς χρυσού σε ουγγιές αργύρου αυξήθηκε στις 78 μονάδες, τιμή που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο για το ασήμι από την ύφεση του 2009. Με την πρόβλεψη για τα βιομηχανικά μέταλλα να δείχνει οριακή ανάκαμψη νωρίτερα από τα τέλη του έτους, αναμένουμε ότι το ασήμι θα προσφέρει υπεραποδόσεις έναντι του χρυσού, με τον δείκτη να επιστρέφει προς τις 75 μονάδες. Υπολογίζοντας την τιμή του χρυσού στα 1.275 USD, αυτό σημαίνει ότι το ασήμι θα φτάσει τα 17 USD/ουγγιά.
Αργό πετρέλαιο
Αναπόφευκτα, πρέπει να «πιάσει πάτο» προτού τελικά ανακάμψει. Αυτό είναι το τρέχον συναίσθημα στις αγορές πετρελαίου – και εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Το πετρέλαιο είναι αντιμέτωπο με το χρόνιο πρόβλημα της υπερπροσφοράς, με τον ΟΠΕΚ να επιταχύνει την παραγωγή σε μια προσπάθεια συσσώρευσης ρευστών κεφαλαίων και την αναμενόμενη μείωση στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ να μην έχει επέλθει ακόμη. Τους επόμενους τρεις μήνες, η ζήτηση αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί εξαιτίας εποχιακών παραγόντων, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε άλλη μία αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων – τα οποία ήδη βρίσκονται άνω του μέσου όρου πενταετίας κατά περίπου 100 εκατ. βαρέλια. Αν και η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η τιμή του αργού πετρελαίου στα 40 USD το καθιστά ασύμφορο για πολλούς παραγωγούς των ΗΠΑ, παραμένει το ερώτημα πόσο σύντομα θα δούμε αυτή την πεποίθηση να μεταφράζεται σε μείωση της παραγωγής. Μια άλλη ανησυχία που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες είναι κατά πόσο η θετική πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης μπορεί να διατηρηθεί, με δεδομένη την τρέχουσα αβεβαιότητα λόγω της Κίνας που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Οποιαδήποτε πτωτική αναθεώρηση της εν λόγω πρόβλεψης απλώς θα αυξήσει το πλεόνασμα προσφοράς, προκαλώντας, έτσι, περαιτέρω ζημιές, προτού η παραγωγή τελικά μειωθεί. Μέχρι τα τέλη του έτους εκτιμούμε ότι το αργό πετρέλαιο WTI θα έχει επιστρέψει περίπου στα 55 USD, αν και η πορεία μέχρι τη συγκεκριμένη τιμή ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.