Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 10:23

EDF: 7 δισ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή στα 33 ευρώ ανά μετοχή

ΠΟΣΟΝ 7 δισ. ευρώ (8,2 δισ. δολ.) κατά τη δημόσια εγγραφή της θα αντλήσει η Electricite de France SA, κάτι που θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης.

Οι θεσμικοί επενδυτές, θα μπορούν αγοράσουν τις μετοχές της προς 33 ευρώ η μία, κοντά στο ανώτατο σημείο της κλίμακας από 29,5 ευρώ έως 34,10 ευρώ η μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Thierry Breton. Περίπου 4,8 εκατ. μεμονωμένοι επενδυτές θα αγοράσουν το 60% των μετοχών με έκπτωση 1 ευρώ. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της EDF θα αρχίσει την Δευτέρα στο Παρίσι.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Παρίσι, θα έχει μία αξία περίπου 60 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας την αξία της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Ευρώπης, της γερμανικής E.ON AG. Τα μετρητά, θα βοηθήσουν τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Pierre Gadonneix, να χρηματοδοτήσει το πενταετές πρόγραμμα επέκτασης της εταιρείας στην Ευρώπη. Η αγορά ηλεκτρικής ενεργείας και αερίου της Ευρώπης, αναμένεται να ανοίξει πλήρως στον ανταγωνισμό το 2007.

Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Agricole SA, Calyon, η Morgan Stanley, η BNP Paribas SA και η ABN Amro Rothschild, διαχειρίζονται την πώληση.

Η EDF, η οποία απασχολεί περίπου 150.000 ανθρώπους, παρέχει ενέργεια και υπηρεσίες σε 42,1 εκατ. καταναλωτές διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων 36,2 εκατ. ανθρώπων στην Ευρώπη.